Dr. Herpy rendel 4.: Leállósáv - az életed utolsó 20 perce

Megosztás
Beágyazás
 • Közzététel: 2020.febr.26.
 • Közlekedésbiztonsági és balesetmegelőzési sorozatunk negyedik epizódja gyakran ismétlődő balesettípussal foglalkozik. Miért halnak meg ilyen sokan az autópálya leállósávján és miért veszélyes az éjszakai vezetés? Ezeket a kérdéseket egy olyan tragédia kapcsán válaszoljuk meg, amelyben egy pótkocsis teherautó a felismerhetetlenségig összeroncsolt egy Skoda Fabiát, amely tisztázatlan okokból félreállt az egyik magyar autópálya leállósávján. Négyen ültek az autóban, csak az egyikük élte túl az ütközést. Ő a csattanásra ébredt.
 • Autók és más járművek

Megjegyzés • 87

 • Zoltán Horváth
  Zoltán Horváth 23 napja

  Reg volt mar kressz, en oszinten ezt nem tudtam, vagy elfeletettem. En egyszer megaltam leallosavban mert majd elaludtam es felorara lealtam hogy becsukjam a szememet, viszont minden kamion ramvillogott, igy egy 10 perc utan ujra indultam. Legkozelebb nem teszem hala nektek.

 • Kris kelemen
  Kris kelemen 2 hónapja

  Sajna mäs hibäjäbol kell tanulnunk, remelhetöleg tanulunk is..! Jo a müsor köszi

 • Kabd Bea
  Kabd Bea 2 hónapja +1

  Nagyon jó a videó!El lehet képzelni az autópályákon dolgozó útüzemeltetőket,hogy miket élnek át nap mint nap a munkájuk során!Akiket 'mi autósok' csak akadályoknak tekintünk! Erről sem ártana egy videó!

 • Szilárd Keresztes
  Szilárd Keresztes 2 hónapja

  Szóval mondjuk fékhibás (0 fékkel) nem állhatok félre, hanem mennem kell, legfeljebb ha bevágnak elém akkor telibeverem? Olyan hülye szabályokkal van tele a kresz, hogy az elképesztő.

 • Gabor Bekker
  Gabor Bekker 2 hónapja

  5 max 10 percenkent van piheno a palyak menten..

 • Gergely Varju
  Gergely Varju 2 hónapja +1

  Azért sajnos akad itt még sajnos 2 lehetőség, ami kapcsán nincs jó megoldás:
  Ha valaki rosszullét miatt hirtelen kerül vezetésre alkalmatlan állapotba, és képtelen biztonsággal eljutni az következő pihenőhelyig. Ez sokszor azért különösen rossz, mert az érintett járművezető számára a háromszög kitétele, vagy akár az autó bztonságos elhagyása is nehéz lehet.
  Paradox módon akár baleset után, akár más vészhelyzet miatt lehet olyan, hogy egyszerre áll fenn a segítségnyújtási kötelezettségünk, ami megállást feltételezne, és a szigorú megállási tilalom. A segítségnyújtási kötelezettség, ha másik életét kell védeni, számos jogszabály (így a KRESZ) betartása alól is felmentést jelenthet. Baleset esetén tovább nehezíti a helyzetet, hogy a többi sávban is lehet akadály, így még könnyebben csapódhat be valaki a leállósávba... Így ilyenkor meg kell próbálni megfogni a teljes sort. Ugyanakkor ebben a helyzetben is sajnos fel kell készülni a leállósávon száguldozókra.
  Sajnos sok ilyen helyzetre nem készít fel az oktatás. Pedig a vészhelyzetek megoldását érdemes lenne tanítani, mind vezetéstechnikai tréning, mind elméleti oktatás szintjén.

 • Attila Budai
  Attila Budai 2 hónapja

  Nagy köszönet a szomorú, de érdekes témáért, az értelmes hangnemért és a magyarázatokért. Szomorúan tapasztalom, hogy ebben a balesetben is a kamionos gyorsabban haladt a megengedettnél (ezért is rossz az az elv, hogy 10-15 km/h sebességért még nem büntetnek), de sokszor tapasztalni, hogy kimerült, sokszor a bordázott záróvonallal felébresztett sofőrök vezetnek, főleg hajnali időpontokban.
  Az ilyen esetek tanulságaként érdemes lenne a jogszabályokat is átgondolni (pl. igazoltatás sem lehet leállósávban, bár szerencsére egyre inkább nem ez a gyakorlat), illetve látni, hogy a felvetődő témákban mik azok a változások, amelyeket a tanulságok szültek. Mindezekkel együtt le a kalappal, hogy szakértőként Dr. Herpy ilyen hosszú ideje tud és akar is dolgozni, az én lelki világom nem hiszem, hogy alkalmas lenne ennyi tragédia és következményeinek feldolgozására, találkozásra az itt maradtakkal, tartósan megrokkantakkal, sérültekkel. Nagyszerű, hogy vannak emberek, akiknek ehhez is elég erős a lelke!

 • ratkooporonty
  ratkooporonty 2 hónapja

  Olyan korban élünk, amikor az elbutulás kötelező. Már bocsánat, de én 100 fölött is látom az utat, látom az úton a gödröket, még egy bogarat is. ......És itt meg az ingyenélők, az autót ma találták ki okos szakértői a tévében azt sulykolják az emberek fejébe, hogy a leállósáv arra való, hogy az ott tartózkodó (műszaki hibás) autókat szinte kötelező elgázolni.
  Felmerül a kérdés, mit néz az olyan autós amelyik belerohan egy lerohadt kamionba az útszélén? Mit út szélén, a leállósávban, ahol mit keres egy éppen mozgó autó. .....Tévét?
  Természetesen, a csókosnak is meg kell élni valamiből, abból, hogy elmeséli, hogy az út csúszik ha jeges.
  Hogy ez nem is elbutulás? Akkor mi? Volt a rádióban, hogy egy belga(?) nagymama GPS segítségével indult a nem-messze unokájához és Belgrádban jött rá, hogy azért ilyen messze mégse lakik a lánya.
  De mentek már aluljáróba is le a lépcsőn, vagy a vasúti sínekre.
  De fel a fejjel, a technika nem butít, hanem segíti az emberiség kreativitását.
  Még néhány millió és és az embereknek diónyi méretű lesz az agya, mert amit nem használnak, az zsugorodik.

 • mumia76
  mumia76 2 hónapja +3

  A legjobbat elfelejtettétek említeni: Van aki előzésre használja

 • dallas789
  dallas789 2 hónapja +4

  Nekem mint matematika tanárnak, egyet áruljanak már el: Hogyan jön ki a 20 perc? Mérik miden autósnál, aki megállt, hogy mennyi időt töltött a leálló sávban és osztják a halálos esetek számával? Mert ha így van szerintem sokkal jobb az arány. Őszintén nem szeretem ezeket a kamu számokat, mert CSAK rémisztgetésre jó. Egyetértek, csak veszély esetén szabad használni. De most ez egyszer a KRESZ is hibás. AD-1: Ha én rosszul vagyok, nem biztos el tudok érni a következő pihenőig. Akkor megállok. AD-2: Aki arra megy, amerre néz, az ne kapjon jogosítvány. AD3: Senkinek semmi keresnivalója a leálló sávon, kivéve, ha baj van (műszaki, vagy fizikális rosszullét), vagy mentő/rendőr/tűzoltó, akinek előre kell jutni. Ettől még a menetszél elsodorhatja, de a leálló sáv igen azért van, ha baj van, akkor leállunk. ITT A HANGSÚLY a BAJ-on an.

  • dallas789
   dallas789 2 hónapja

   @Gábor Gusztáv Megyeri Egyszer sok időm lesz, felmegyek egy felüljáróra és megnézem mennyi idő telik el két letérés között, mert ekkor ütnének el egy gyalogost. Ahhoz hogy a 20 perc kijöjjön, napi 72 letérés kéne egy adott helyen, ami szerintem irreális. Akkor nagyon rosszul vezetünk. Megítélésem szerint a 20 perc abból jön ki, hogy CSAK azokat az eseteket veszik figyelembe, amikor megtörténik a baj. Szóval Tomikát 10 perc után elütötték, Pistikét 30 perc után. Ebből az jön, hogy átlag 20 perc alatt elütnek valaki. Közben Józsika 40 perce, mikor megáll valami miatt és nem történik baj, az nem számítódik bele. Ettől független tényleg csak vész helyzetben használjuk, de szerintem közel sem annyira vészes hely, mint amilyennek beállítják. Persze ha mindenki ésszel közlekedne.

  • Gábor Gusztáv Megyeri
   Gábor Gusztáv Megyeri 2 hónapja +1

   A 20 perc a leállósávban lévő gyalogosra vonatkozik és úgy jöhet ki (forgalomtól, napszaktól stb függően), hogy ismerjük az elhaladó autók számát és statisztikailag ismert az is, hogy átlagosan hányan térnek le menetközben a leállósávra. Ebből könnyen megvan, hogy adott hosszúságú szakaszon átlagosan milyen gyakran hajt autó a leállósávra. Ráadásul az átlag 20 perc-hez bőven elég, ha 40 percenként jár arra egy autó: véletlenszerű időpillanatban vizsgálva 0 és 40 perc közt jön egy autó, aminek az átlaga 20 lesz (de ezt gondolom nem kell külön magyarázni).
   Óriási különbség van egyébként a gyalogos és az autó közt ugyanis az autó (jó esetben) több száz méterről észlelhető, a gyalogos viszont sokszor csak pár 10 méterről ami autópálya tempónál semmi.
   Abban van igazság, hogy a két esetet nem kellene összemosni, viszont ettől függetlenül a leállósáv minden körülmények közt életveszélyes hely.

 • János Balogh
  János Balogh 2 hónapja

  Én egyszer gyalogolni akartam az autópálya mentén, de rendőrök vettek fel (mentették meg az életemet), utána úgy kimentem a szalagkorláton kívülre, hogy legurultam a rézsűn, épp hogy a nyakamat nem törtem ki, pedig nem is autópálya volt.

 • rocko44444444
  rocko44444444 2 hónapja

  ezért hibás a leállósáv elnevezés. ezért állnak meg az emberek. vészsáv elnevezés pontosabb lenne.

 • Zoltán Apró
  Zoltán Apró 2 hónapja +1

  Legszebb, mikor megyek a reptérre, és 2-3-4 km-re a repülőtértől sokan parkolónak használják a leállósávot. Egy időben 3-4 biztos. Ahelyett, hogy megállna kb 10 percre lévő pihenőnél, vagy 10 percre lévő Vecsésnél.

  • Bobby Bob
   Bobby Bob 2 hónapja

   5 perc a Lidl parkoló, ha tovább mész pest fele.

 • ROUTE 66
  ROUTE 66 2 hónapja

  Horvátország ban például komoly büntetés jár már azért is hogy az utas menet közben alszik. ( Mivel nagyon sok olyan baleset volt amiben az utas aludt és a baleset pillanatban aludt és abba halt meg hogy a ( tehetetlenség törvénye a testtre olyan hatással van hogy a be csapódás pillanatban kitörik a nyaka. Pedig amúgy túl élte volna

 • Dávid Nagy
  Dávid Nagy 2 hónapja

  Nana ez így nem reális mert nem csak műszaki hiba miatt lehet mozgásképtelen az autó hanem a sofőrje rosszul lesz félreáll a kocsival utasai ha vannak nem biztos hogy tudnak vezetni.
  Keresztanyám járt így leintették hogy segítsen mert rosszul lett a sofőr akkoriban még nem volt mobiltelefon a sofőrt kórházba vitte de a többiek ottmaradtak a leálló sávon.
  Érdekes módon ez idő alatt más nem állt meg segíteni nekik azt már ő sem tudta hogy mi lett a hátrahagyott emberek és az autó sorsa.

 • Árpád Szeiff
  Árpád Szeiff 2 hónapja

  Ez a 20 perc egy közhely lett. Baromság. Ha igaz lenne, a nagy számok törvénye alapján, akkor 1 órás sztráda út alatt legalább 3 alkalommal kéne látnunk leálló sávban száguldó autókat. Vagy. Egy külső helyről nézve egy leállósáv szakaszt 1 óra alatt kéne az adott szakaszon ilyet látni. Ez a szám egyszer a köztudatba került, és végig sem gondolta senki, hogy mekkora túlzás.

 • desigo
  desigo 2 hónapja +1

  "alkalmas a biztonságos vezetésre"
  Itt miért jutott eszembe azonnal M. Richárd ? Róla is készülhetne egy rész.

 • birgula011
  birgula011 2 hónapja +1

  2009 ben ingáztam Kecskemét-Bp között az M5 -ön na
  Pi szinten. Egy Bolgár rendszamu szakadt 1200 és Zsiguli 4-5 napon keresztül pihent a leálló savban. Ugyan így láttam egy autót napokig vesztegelni az M60 on is. Nem lehet hogy ezt a húsz percet csak elrettentés ként mondják?

 • Bence Szabó
  Bence Szabó 2 hónapja +2

  A magyar Kevin Spacey :D

 • Gábor Krammer
  Gábor Krammer 2 hónapja +1

  Aki 100 mèterről veszi èszre hogy ott van egy autó az nagyon el van kèsve.

  • Garázs Géza
   Garázs Géza 2 hónapja

   a kamionfaltól nehéz észrevenni , még nem üvegből vannak

 • András Józsa
  András Józsa 2 hónapja

  Nagyon szeretem ezeket a videókat! Az ügyvéd úr mindenki által érthető módon mondja el az adott közlekedési szituációra vonatkozó törvényi rendelkezéseket. Sokan vagyunk, akik csak vezetnek, "mert minden egyértelmű", de bárki belefuthat előre nem látott helyzetekbe. Sztem nagy segítség ez a videófolyam. Köszi Dani, köszi Dr. Herpy ügyvéd úr!

 • fzsolt
  fzsolt 2 hónapja +4

  Ez a 20 perc egy faszság. Nem tudom honnan veszik. Ha igaz lenne ezrével halnának meg az emberek a leállósávban. Ez olyan általános faszság mint a 7 fok alatt téli gumit kell használni. :D

  • rocko44444444
   rocko44444444 2 hónapja

   @fzsolt autópálya nélkül is tudom, hogy sok hülye van.
   azt mondja, hogy 20 perc az átlag, de nem azt jelenti, hogy mindenki aki megáll, az meghal.

  • fzsolt
   fzsolt 2 hónapja +1

   @rocko44444444
   Ha lenyomnál évi 100e kmt autópályán tudnád, hogy nagyon sok hülye van. Ha magyar autópályán, csak napi 3 ilyen van az éves szinten több mint ezer halott. Arról nem beszélve, hogy mi van azzal a számtalan esettel ahol semmilyen baleset, rendőri intézkedés nem történik, tehát a statisztika számára láthatatlan.
   Szóval gondolkodjunk már mielőtt beszopunk egy ilyen számot.

  • rocko44444444
   rocko44444444 2 hónapja

   statisztika. nem állnak meg tízezrével az autók ott.

 • kolbola
  kolbola 2 hónapja +2

  Volt szó a gyalogosokról az autópályán. Eddig az M3-ason láttam két szerencsétlent, érdekes, mind a kettőt Bag környékén (ott lehet valami a levegőben), illetve egyszer láttam egy BMX-ező kiskölyköt az M0-son. Lelkesen tekert a leállósávban, keresztül az M2-eshez lehajtón is, amit szintén 100-110-el szoktak megkezdeni, és rongyolt tovább az M3-as irányába.

 • Péter Kálmán
  Péter Kálmán 2 hónapja +3

  Better Call Saul.

 • jordán bence
  jordán bence 2 hónapja +1

  Ezt csak az nem lájkolja pozitivan aki a leálló sávot összekevi a gyorsitó sávval például amit nagyon sokszor látok 1100 km hazafele nagyon sokszor előzésre használják és sajnos nagyon sokszor a lukszus autosok bbw audi Mercedes meg a nagy motoros autók 10 ből 9x ez sajnálatos hogy nincs semmi türelem bennük a többi közlekedővel szemben. Nem érdekel hogyha nem értetek egyet 6 éve járok külföldre és ezt tapasztalom..

  • jordán bence
   jordán bence 2 hónapja

   @Garázs Géza ez nem kifogás a szabályokat be kell tartani

  • Garázs Géza
   Garázs Géza 2 hónapja

   kevés az út , mindenki ott megy ahol tud

 • TheSzaboZE
  TheSzaboZE 2 hónapja +1

  A kamion megengedett max sebessége autópályán 80km/h, tehát gyorshajtott (85-el ment az autónak a videó szerint) Amúgy 100-zal szoktak menni.

  • Laci Kéri
   Laci Kéri 2 hónapja

   @TheSzaboZE 200km/h a vastagon gyorshajtás. +15km/h-ig nincs büntetés.

  • TheSzaboZE
   TheSzaboZE 2 hónapja

   @Laci Kéri Már 90-nél tartasz, az már vastagon gyorshajtás ;)

  • Laci Kéri
   Laci Kéri 2 hónapja

   @TheSzaboZE Szoktam ilyet. Csak én a sokkal pontosabb GPS sebességet nézem. 90 felett soha nem mennek a kamionok. Ez még náluk is a tűrésben van.

  • TheSzaboZE
   TheSzaboZE 2 hónapja

   @Laci Kéri Sztem állj be autópályán egy pár kamion mögé és nézd meg mennyivel mennek. 90-100 mind, egytől egyig.

  • Laci Kéri
   Laci Kéri 2 hónapja

   Rossz az órád. Tachográf alapján szénné büntetik őket ha gyorsabban mennek.

 • marsepein ambachtelijke

  "Gondolkodni nincs ideje egyiknek se", állítja ezt az ügyvéd!
  Ezzel a kijelentésével nem értek egyet, sőt nagyon erős túlzásnak tartom.Rengetegen vannak a mai napig is, akik igenis a vezetésre összpontosítanak vezetés közben és gondolkodni, reagálni is képesek megfelelő időben, megfelelő módon.
  Nélkülük naponta ezrek halnának meg az utakon!

 • Márk Nagy
  Márk Nagy 2 hónapja

  Nekem túlzónak tűnik a 2év börtön. Eleve a Skodát vezető ember semmit nem tett meg a baleset elkerülésének érdekében. Ha fáradt volt miért nem állt meg az előző pihenőnél?

  • astrago
   astrago 2 hónapja

   Márk Nagy
   Akkor én megkérdezem tőled a tartálykocsi sofőrje mit tett meg hogy elkerülje a balesetet?
   Na ugye.

 • Grey Elephant - Nursery Rhymes and Kids Songs

  Gyerekek, az emberek sokszor birkák. Hajtunk le az M5 autópályáról, és visszatorlódott a sor. Telítve a kihajtósáv, az külső sávban kb. 100 méteren autók, várva a kihajtósávra. Erre az egyetlen megmaradt, belső sávban nyom egy satut egy autó a kihatósáv végével egy vonalban, és jobbra indexel. Gondolom elnézte a sor végét, és várta, hogy valaki beengedje. Nem tudom, ki volt aznap az őrangyala, de kb. fél perc alatt a komplett 500 méternyi autó rést nyitott, és a birka ki tudott jönni a belső sávból. Közben meg senki sem jött 130-cal, aki seggbe durrantotta volna. Ilyen vezetők mellet nem csodálkozom, hogy ennyi a baleset.

 • Dániel Riegel
  Dániel Riegel 2 hónapja

  Úgy tudom, hogy az autópálya kezelőjétől kérhető díjmentesen terelés abban az esetben ha műszaki hiba miatt megállni vagy kénytelen a leállósávban. Erről eshetett volna szó.

  • Kabd Bea
   Kabd Bea 2 hónapja

   X-óráig biztosítják a járművet díjmentesen,ez idő alatt vagy megoldod a problémádat vagy rendőri jelenléttel elszállíttatják,persze saját költségre!

 • isti0926
  isti0926 2 hónapja

  Hasznos és érdekes sorozat. Egy technikai javaslat: az átvezető képekhez/feliratokhoz (jogi háttér, tanulságok stb.) is lehetne valamilyen hangos kommentár, mert ha valaki csak hallgatja a videót, ezek a néhány másodperces szünetek zavaróan megszakítják az egyébként folyamatos narrációt.

 • zs k
  zs k 2 hónapja +6

  Naponta 20 rész kellene ebből a fajtából.Nem tudom ki találta ki ezt a sorozatot,de életeket ment az biztos.Köszönöm.

  • Joos Balazs
   Joos Balazs 2 hónapja +1

   Hogy kiüresedjen a téma?
   Ha barátnőd minden nap ezerszer mondja megszokásból, hogy "szeretlek", az egy idő után semmit nem jelent. De ha csak néha mondja, de az szívből, akkor átmegy...

 • Spéci Béci
  Spéci Béci 2 hónapja +4

  Ez a 20 perc kb. annyira igaz, mint az, hogy 7 fok alatt kell a téli gumi. :)

 • guresz báttya
  guresz báttya 2 hónapja +2

  "A közlekedésben az vehet részt,aki alkalmas a biztonságos vezetésre"!!!Rengeteg,még rutinpályára se alkalmas "sofőr" kolbászol az utakon!!Az ilyenek hogy kaphatnak jogosítvány?

 • Gábor Czene
  Gábor Czene 2 hónapja +4

  Vezetes kozben a kameraba felkonfot mondani sem eletbiztositas Dani! Nem passzol a müsorhoz, ugye? Legyszi valtoztassatok.

 • Istvan Molnar
  Istvan Molnar 2 hónapja +1

  Sajnos akiknek szólna ez a műsor pont tesznek rá. A vezetési kúltúra veszedelmesen romlik és ha a hatóságok nem tesznek sürgősen hathatós lépéseket, akkor a 20 percből már csak 10 perc lesz. Autópálya M3 február 25. Irányjelző használata sávváltáskor 10 autósból ből 4! használta. Ebből 2-3 úgy vált sávot az utolsó pillanatban, hogy vészfékezni kell mögötte. Követési távolságok 130 Km/h felett haladó autóknál belső sávban 5-20 m között. Hímtag méregetés? Helyzetjelző használata tompított helyett, vagy éppen reflektorral vagy vakító xenonnal közlekedők 10 ből 3-4. A legszebb a világítás nélkül közlekedők. A 130 Km/h óra átlépése 10-ből 5 autós. Ma itt tartunk és megjósolható, hogy ez még rosszabb lesz mivel a kontroll a nullához közelít. (20 éve nem állított meg rendőr közúton ellenőrzés miatt.)

 • Erik Vass
  Erik Vass 2 hónapja

  Teljesen mindegy milyen okból kifolyóan tartózkodik valaki a leállósávon, mindenképp az életével játszik...
  Még akkor is, ha indokoltan állsz ott...

 • Bernadette Fülöp
  Bernadette Fülöp 2 hónapja

  Minden szava igaz!

 • Bánk Meszlényi
  Bánk Meszlényi 2 hónapja

  Én 3-szor álltam meg leálló sávban, mindegyik indokolt volt. Az elsőnél leállt a kocsi, gyújtó trafó hiba volt, a másodiknál kifogyott a benzin, be kellett töltenem a kannából és végül egy henger fejes kocsi előtt parkoltam le, hogy az utas át szálljon hozzám és továbbvihessem a célja felé. Ezek 5-10 percnél nem tartottak tovább és mind nappal volt, de őszintén, mindvégig halál félelmem volt.

 • gabber555
  gabber555 2 hónapja +9

  Mind a mai napig látok rendőröket az autópályán a leállósában igazoltatni autókat. Normálisak??

  • Dávid Kertész
   Dávid Kertész Hónapja

   volt is már, hogy így gázoltak el rendőrt

  • hunzeli
   hunzeli 2 hónapja +1

   nem. nekik ki kell kisérniük a pihenőhelyre és ott kiszállni a gépjárműből és igazoltatni

 • Szabó Péter
  Szabó Péter 2 hónapja +4

  Vártam a végén ,hogy azt mondja : felmentették a nyerges sofőrt ,mert a szabálytalanul a leállósávban lévő ,várakozó skodára irányult a tekintete , figyelme és ezért ment nekik.

  • dallas789
   dallas789 2 hónapja +1

   Sajnos IGEN. Két videónál is a nagyobb szabályszegést vétőt mentették fel. Én nagyon felbosszantottam magam. Nálam speciel azt váltotta ki minél nagyobb a szabályszegés annál jobb. Azóta és 75-tel megyek lakott területen. Kivéve trafi.

  • IDtechno
   IDtechno 2 hónapja

   Beleillett volna a sorozatba... Örvendjünk, hogy nem így lett.

 • Gábor Nagy
  Gábor Nagy 2 hónapja

  Ilyen esetben érdemes-e rendőrt hívni magamra? Ha nem azért állok meg a leállóban mert kifogyott az üzemanyagom akkor nem büntet meg és amíg elvontat az autómentő ,talán nagyobb biztonságban vagyok ?!

  • Laci Kéri
   Laci Kéri 2 hónapja

   @Gabeszg87 Nem tesz ilyet.

  • Gábor Nagy
   Gábor Nagy 2 hónapja

   Nem ez volt a kérdésem lényege :)

  • Gabeszg87
   Gabeszg87 2 hónapja +1

   Ha kifogyott üzemanyag miatt rohadsz le a pályán, a rendőr úgy megbüntet, hogy csak csörögsz!

 • Jenőő Seres
  Jenőő Seres 2 hónapja

  10-15kilóként van pihenő? Ugyanmár... M3 Nyíregy után már csak 20-30 kilónként. nálam is volt már olyan, hogy olyan hirtelen rám jött a pisilhetnék, hogy egyszerűen muszály volt, aztán látom a táblát, hogy Kálmánházi Pihenő ~30km

  • noobient
   noobient 2 hónapja +1

   Uristen, hat akkor negyed orat ki kell birnod a pisalasig, talan tuleled.

  • Pety91
   Pety91 2 hónapja +3

   Akkor lemész a következő lehajtónál és megállsz a közút mellett pisilni...

  • Jenőő Seres
   Jenőő Seres 2 hónapja

   Pete5555589 na most az a 15mp... 😃 hat annyira mar csak van egy kis “onbizalmad” és gondolod hogy csak nincs akkora mákod hogy pont veled történik meg

  • Pete5555589
   Pete5555589 2 hónapja +2

   30 km pályán 15 perc. Nem mondom, hogy nincs olyan, hogy ne bírd ki, de azért elég ritka. Ha meg elgondolkozok, hogy behugyozok, vagy meghalok, inkább az elsőt választom. (nem volt még ilyen :D )

 • Christofbeard
  Christofbeard 2 hónapja +1

  Egyre felháborítóbb és egyben szánalmasabb ez a videosorozat, és ha a Totalcarnál nem látják miért, akkor nagy a baj. Az ügyvéd úrnak és a kollégáinak pedig külön bugyor van fenntartva a pokol fenekén.

 • Zoltan Szabo
  Zoltan Szabo 2 hónapja

  2 év jöttem vissza a pályán Győrből és az egyik domb tetején elnyújtott bal kanyar és magasított árnyékolás.

  A belső sáv kellős közepén Elakadás jelző háromszög pár méter múlva ott állt egy autó. A belső sávban a korláthoz közel, de mind a 4 kerékkel a sávban. Maradt kb 1 méter a többit elfoglalta az autó.....
  Ehhez mit szól ?

  • 320wrx
   320wrx 2 hónapja

   Szóhoz sem jutok!

 • Temesvári Richárd
  Temesvári Richárd 2 hónapja

  Autópályán defekt esetén akkor mi a teendő? Ha ennyire életveszélyben vagyok, akkor inkább ott nem cserélnék pótkereket, de akkor mi a teendő?

  • huszaratraktor
   huszaratraktor 2 hónapja +1

   Kirakod a háromszöget a kocsi mögé 100-200m-re, azt ha valami retardált eltalálja, még lesz ideje korrigálni

 • Kardos László
  Kardos László 2 hónapja +2

  " LEÁLLÓ SÁVON ÁLLNI VESZÉLYES! " Hírdetik az óriási világító táblák. Óriási tévedés. Aki a leállósávot közlekedésre használja, na AZ A VESZÉLYES! A leállósáv - ha az autópályán közlekedők betartanák a kresz -t - alapvetően teljesen veszélytelen lenne.

 • Zsolt Hoffmann
  Zsolt Hoffmann 2 hónapja +3

  Mindenféle bagatellizálás nélkül: nem teljesen világos számomra, hogy lehet statisztikát készíteni ebben a témában. Nem lehet minden leállósávban megállót megszámolni, és főleg nem lehet mérni mennyit töltenek ott. Tehát az adatok sántítanak, de elrettentésnek jók! Egyébként, szerintem nagyságrendekkel veszélyesebben élnek az agyhalott "csakazértisbringázók", akik 2x1 sávos egyszámjegyű főúton a 100-al haladó forgalomban kolbászolnak az út szélén, de még a sávban.

  • László Lugosi
   László Lugosi 2 hónapja

   Áh.. inkább meg se próbálom, fölösleges.. háromkerekűn biciklizhettél utoljára az óvoda udvarán..

 • tama rama
  tama rama 2 hónapja +1

  Fél lábbal a sìrban, fél lábbal a börtönben. Ìgy tanultuk az öregektől.
  De mièrt van az itt angliàban hogy az út közvetlen szélén vannak olyan parolók amiket simán használhatnak a közlekedők folyamatos megállásra. Kamionnal nem kellemes egy éjjelt eltölteni ìgy mert a közvetlen mellettünk egy méterrel elhaladó kollega menetszele rendesen meglöki a paroló járművet.
  Viszont legális...
  És senki nem megy bele senkibe...
  A fene sem érti ezt, de talán az emberekkel van a baj nemde?

 • Ahasveros8
  Ahasveros8 2 hónapja +2

  Nem értem, hogy Zách Dániel miért sorolt fel 3 dolgot az elején! Ha van jó indokom akkor nem ütnek el 20 percen belül?

 • Fear Mister
  Fear Mister 2 hónapja +3

  Ennél már csak az veszélyesebb amikor forgalommal szemben mennek fel és tegyük hozzá ez elég gyakori manapság

 • Zoltán Vass
  Zoltán Vass 2 hónapja +1

  Kellene ennek is valami promót kitalálni, mint a PRN-nek a fotelnepper....pl. ahol lehetne okoskodni, hogy mit hogy (forgalmi szitu baleset előtt), aztán rögvalóság....

  • Szabi Doki
   Szabi Doki 2 hónapja

   A rögvalóság az, hogy Dr Herpy egy nagyon ügyes ügyvéd, és általában az ő ügyfele nyer. Ez a korábbi videókban eléggé szembeszökő volt...

 • Moho Gorilla
  Moho Gorilla 2 hónapja +1

  Nem életszerű, hogy vissza gyalogolok akár több száz métert a leállósávon, hogy kirakjam a háromszöget.

  • Garázs Géza
   Garázs Géza 2 hónapja

   a szalagkorlát mögött biztonságosan vissza lehet gyalogolni

  • Laci Kéri
   Laci Kéri 2 hónapja +1

   @Szilárd Reiter Szalagkorláton kívül? na? Feltaláltam a spanyolviaszt?

  • 320wrx
   320wrx 2 hónapja

   Aztán a végén még el is lopják. :)

  • Bánk Meszlényi
   Bánk Meszlényi 2 hónapja +1

   Akkor pont a kocsi mögé kell lerakni és ha csak defektes a kerék, akkor lassan el kell távolodni a kocsival a háromszögtől. Minden más esetben a szalagkorláton kívül kell elsétálni.

  • Szilárd Reiter
   Szilárd Reiter 2 hónapja

   Akarom mondani a korláton kívül...

 • JOE Z
  JOE Z 2 hónapja

  Nagyon jó videók köszönjük!

 • ast5515
  ast5515 2 hónapja +27

  A statisztika elég ijesztő.
  Nem az a része ijesztő hogy átlag 20 perc után elütnek, hanem hogy ezek szerint átlag 20 percenként jön valaki aki nem képes két vonal között tartani az autót egy majdnem tok egyenes úton.
  Ez nem egy hatalmas feladat. A leállósáv *elméletileg* egy nagyon biztonságos dolog és ha nem adnának jogsit mindenkinek aki eleget fizet, nyugodtan sátorozhatnék ott.

  • Izual001
   Izual001 Hónapja

   2 éve, amikor botrányos volt az M1 Tatabányáig, a kamionosok rendre megközölték a leállósávot, hogy ne pattogjanak a kátyúkon. Volt is belőle halálos baleset.

  • Garázs Géza
   Garázs Géza 2 hónapja

   látszik hogy téged még sosem ütöttek el kocsival

  • Farago Gyorgy
   Farago Gyorgy 2 hónapja +1

   A savtarto a savban tart, tolatoradar a targyak tavolsagarol figyelmeztet, holtterfigyelo a holtteret pasztazza, a tavolsagtarto tempomat a sebessegedre es a tavolsagra ugyel stb, es meg vagyunk lepodve emberek kepessegein vagy azok hianyan. Nem irunk kezzel, gepelunk. Minden elerheto a SMARTphone-unkon, nem kell gondolkozni, emlekezni. Mind mind a KENYELMUNK erdekeben. Lassan annyira fuggunk a technologianktol, hogy nem is tudunk nelkule letezni.

  • ast5515
   ast5515 2 hónapja +1

   @Bánk Meszlényi Szerintem érted a lényeget...

  • Bánk Meszlényi
   Bánk Meszlényi 2 hónapja +2

   @ast5515 Vonal nélkül is tudni kell autózni. Van ahol 90 a megengedett, de minden vonal lekopott már. Ott az út széléhez kell igazodni. A felfestések csak megkönnyítik a vezetést, de nélkülük sem omlik össze a közlekedés.

 • Zsolt Kohut
  Zsolt Kohut 2 hónapja +1

  Keveset kapott a kamionos...
  Minden nap csak törik zúzzák az autokat...

 • Сергей Сергеевич

  Sok kamionos inkább kicsit kihúzza az autót a leállósávba és úgy megy. Végig vezetnek több száz km-t sötétben, fáradtan. Nyilván ez nem mentség. Mindketten hibáztak és sajnos halálos kimenetelű baleset lett belőle. Ez is példázza azt hogy elég egy kis figyelmetlenség és megvan a baj. Sajnos sokan nem ismerik a leállósávot hogy mire való. Mindenesetre köszönjük Daninak és az ügyvéd úrnak valamint az egészbTotalcar-nak hogy ilyen műsorokat is kèszítenek. Szerintem hatalmas igény van rá. Lehetne ezeket a videókat KRESZ tanfolyamokon ès iskolákban is vetíteni hogy felnyissa egy kicsit a leendő sofőrök szemét hogy a közlekedés milyen veszélyes üzem. Kamionsofőrként írom ezt, úgy hogy tudom milyen fáradtan végigmenni végtelennek tűnő autópályákon. Inkább később érjünk oda mint soha.

 • strobi0001
  strobi0001 2 hónapja +4

  Egyébként Hollandiában biztosan, de szerintem a környező országokban is, ha te megállsz a leállósávban legkésőbb 20 percen belül érted jött a tréler automatikusan és elvisz, nincs más opció.

  • Balazs Totfalusi
   Balazs Totfalusi 2 hónapja +3

   Egyszer a Rotterdami A15-ösön az Pali kollégám cirkuszolt, erre nyomtam egy satut, megálltam a megállósávban, hogy takarodjon ki a kocsimból itt és most. Hétvége volt, nagyon alacsony forgalom, de amíg a kollégámmal üvöltöttem, 1 percen belül ott termett egy tréler, már húzta is ki a csörlőkötelet és kereste a szemével, hol a vonószem a kocsim elején. Már akasztotta is volna be nekem. Szerencsére nem találta elsőre, mire sikerült hátratolatnom és kikerülnöm. Elég eltökélt volt a pasas, látszott nem viccel, felcsörlőzött volna bármi áron.

  • Laci Kéri
   Laci Kéri 2 hónapja

   Ezt jó dolognak tartom. Ezek szerint figyelik a forgalmat, és van erre személyzet amelyik a lehető leggyorsabban letakarítja a veszélyforrást a pályáról.

  • strobi0001
   strobi0001 2 hónapja +1

   Rámpával odaáll, aki nem áll meg, az átrepül felettünk! Ja, az már lehet a GTA-ban volt. :D Amúgy igen kb...

  • Attila Farkas
   Attila Farkas 2 hónapja

   strobi0001
   De legrosszabb esetben is a melletted lévő sávot zárják és ott áll a villogós kocsival mögötted,plusz a kijelzőkön írják az infót!

 • Kristóf Juhász
  Kristóf Juhász 2 hónapja +2

  Kedvenc sorozatom lett.

 • Leon Nagy
  Leon Nagy 2 hónapja +6

  Nekem lenne két kérdésem: a rendőr kicsodának képzeli magát amikor leállít a leállósávban?? A másik pedig az autót bérbeadó kinek gondolja magát akkor amikor az autópályán letiltja az autót, mert szerinte 10el többel mentem és ezért muszáj kiállnom a leállósávba??

  • sgt Voro
   sgt Voro 21 napja

   Bérautónál létezik olyan, hogy menet közben letiltják az autót? Úgy értve, hogy nem csak korlátoz, hanem megállít? Mert ha igen, az autópályától függetlenül életveszély.

 • CarlVargas
  CarlVargas 2 hónapja +1

  Akkor hol menjek ha műszaki hiba miatt csak vánszorogni tud az autóm, jobb esetben ha tud mondjuk max. 50km/h-val menni?? A szélső sávban vagy a leállósávban?? Ilyenkor vészvillogót és/vagy hasonló figyelemfelkelő jelzést kell használni??

  • György Schäffer
   György Schäffer 2 hónapja

   Itt a pont múltkor olvastam egy cikket egy emberről aki defektet kapott és a leálló sávba ment a következő pihenőig ahol hívott szerelőt csak közbe egy kamera felvette hogy a leálló sávban ment jött is a büntetés hiába volt számlája hogy defekt volt. De ugye ami nem képes 60km/h sebességre az nem mehet autópályán. Ha a haladó sávot választotta volna mondjuk még egy 40km/h kivitelezhető lapos kerékkel akkor az őt megelőző kamionosokat lövik le. Tehát nem teljesen jó a szabályaozás

  • CarlVargas
   CarlVargas 2 hónapja

   @strobi0001 Még ez a két sebesség csoport is érdekes számomra. Mert mi van akkor ha tényleg csak gyalogtempóban gurul a vas, jobb esetben tudok menni max 40-nel. Hol megyek ilyenkor? Illetve hol megyek ha mondjuk 40-70 között tudok menni?? (Azért ha már 70-et elérem akkor viszonylag biztonságban tudok haladni a külső sávban.) De mi van akkor ha csak lassan, vagy még lassabban tudok haladni? Mert ha mondjuk defektet kapok, szerintem én nem fogok 50-nel sem menni, hanem majdhogynem lépésben elgurulok a következő kiállási lehetőségig. Gondolom minél lassabban megyek, annál nagyobb az esélye hogy nem okozok kárt mondjuk a felniben. Persze tudom azt is, hogy egy-két szaros felniért cserébe nem szabad kockáztatni, mert felnit lehet venni, életet nem. Eddig nem pályáztam csak szökő évente, viszont pont mostanság alakul úgy hogy majd sűrűbben fel fogok rá tévedni. Ezért vannak ezek a hülye kérdéseim, mert szeretnék valamennyire felkészülni a témában. Műszaki hiba esetén hol lehet menni gyalogos-biciklis tempóban és hol lehet városi tempóval menni autópályán??

  • strobi0001
   strobi0001 2 hónapja

   Ez egy jó kérdés, videóban tárgyalhatták volna! Nekünk volt egyszer hasonló esetünk. Alagút közepén leállt a motor, utána egy darabig lejtett az út szerencsére, egészen a következő megállóig. Véleményem szerint a leállósáv ADOTT ESETBEN megállásra való, tehát 50-el gurulva ha netán találnál valakit a leállósávban, hirtelen cselekedned kell, ekkor kellő idő nélkül visszamenni a külső sávba veszélyes lehet, ámbár 50ről megállni nem lehetetlen. Szóval érdekelne egy hiteles válasz.

 • Lászka Dániel
  Lászka Dániel 2 hónapja +6

  Defektet kapnék az autópályán nincs az a pénz vagy anyagi kar az autóban amiért én megállnek a leállósávban kereket cserélni. A következő parkolóban kezdenék neki a cserének.

  • norbert kaiser
   norbert kaiser 2 hónapja

   @Bobby Bob Gyerek van, csak már megnőtt. Mi speciel először akkor indultunk útnak vele amikor már kinőtte a pelenkás, babakocsis kort. Mi véleményünk az volt, hogy amíg a maximális odafigyelést igényli, addig a mi pihenésünk úgy sem lesz teljesértékű, ő meg fel sem fogja az egészet. Nyilván embere válogatja mikor és hova viszi a gyerekét, de példánál maradva egy tetőbox sokat segíthet a csomagtér gyorsabb kipakolásához, tehát a megoldási lehetőség adott lehet egy ilyen helyzetre továbbra is. Na és azt is dobjuk hozzá, hogy sok mai autóhoz pótkereket sem adnak, hanem defekt javító készletet.

  • Bobby Bob
   Bobby Bob 2 hónapja

   @norbert kaiser látom nincs gyerek, babakocsi, mobil ágy/járóka...pelenkakészlet és a többi dolog. nekem 1 főre kell egy kis bőrönd. pont nem erről beszéltem.

  • norbert kaiser
   norbert kaiser 2 hónapja

   @Bobby Bob .. és mikor a szálláson kipakolsz akkor ugye az legalább fél napig is eltart, megállás nélkül, kiizzadva, lihegve és másnap az izomláztól kettőt nem tudsz lépni? Nem valószínű. Anyám 2 hétre megy osztrákba dolgozni, úgy hogy viszi magával erre az időre szükséges ruha mennyiséget + kaját reggelire és vacsorára, mert nem akar ott mosni, ill. egy ebéd az jár neki. Ez áll két nagyobb vállra akasztható utazótáskából, egy kisebből és egy nagy szatyorból. Az 500 lityis csomagtér szinte megtelik. Na már most mit is jelentene ez nekem 3 táskát kiemelek a csomagtartóból és leteszem földre, ha esetleg zuhog az eső és tiszta víz minden, akkor meg hátsó ülésre teszem. A negyedik az maradhat a helyén mert ekkor már a pótkerék szabaddá válik. Órási időszükséglete lenne, kb. 30 másodperc. Ha esetleg 5-6 táskába van pakolva a család motyója akkor lenne 1 perc is, na meg ugyanennyi idő vissza. Akkor az 5 perces kerékcsere lenne 7 perc, micsoda időráfordítás, végül is 40%-kal több. Nem akarásnak .......

  • Bobby Bob
   Bobby Bob 2 hónapja

   @norbert kaiser amikor nyaralni mész és tele a csomi. ja :D

  • Heru Mornie
   Heru Mornie 2 hónapja

   @Garázs Géza repülővel is

 • D. K.
  D. K. 2 hónapja +2

  Meggyőző módon, megérintő szavak! A közlekedők számára ez egy nagyon fontos műsor! Köszönet a készítőknek! 👍

 • Dodó Kukucs
  Dodó Kukucs 2 hónapja

  Erről a hülye oroszok jutnak eszembe! Megállnak egy többsávos út bármelyik belső (!) sávjában, ahol a legalább 90-120-al lehet menni, majd kiteszik az elakadásjelző 3szöget 10 méterre az autótól, és elkezdik szerelni... Aztán csodálkoznak hogy 1x csak eltűtnik az autó... :)

 • lorekeeper666
  lorekeeper666 2 hónapja +3

  A videót nézve eléggé ellentmondásos a dolog. Az ok és okozatot egyáltalán nem veszi figyelembe a törvény és/vagy nem kaptunk teljes infót arról, hogy a nyomozás mit is állapított meg. Ok és okozat alatt természetesen azt értem, ha a skoda nem műszaki hiba miatt állt a leállósávban (elvileg nem tudják miért állt ott, tehát sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet azt, hogy szabályt szegtek-e), akkor ez volt a baleset kiindulópontja, ugyanis ha nincs ott, nincs minek nekimenni és nem hal meg 3 ember. Továbbá arról sem szól konkrétan a történet, hogy a kamionos miben hibázott, hiszen itt is csak feltételezéseket közöl velük a "szakjogász". Szóval oké, hogy tanulságos és elrettentő történeteket akartok bemutatni, de ez így nagyon nem oké, a releváns infókat tessék megosztani velünk.

  • lorekeeper666
   lorekeeper666 2 hónapja

   @Dósa Tibor Naná, pont ezért vezetek tankot és vadászok azokra, akik pössenteni állnak meg a leállósávban...

  • Dósa Tibor
   Dósa Tibor 2 hónapja

   @lorekeeper666 persze igazad van. Menjél neki nyugodtan. Öld meg a benne ülőket. Ahogy szoktad. Aztán ha utóbb kiderül, hogy műszaki hibája volt akkor majd mosod kezeidet.

  • lorekeeper666
   lorekeeper666 2 hónapja

   @Dósa Tibor Igaz, sajnos a hozzád hasonlók is kapnak jogosítványt...
   "Ha nem műszaki hibás volt az autó, tök mindegy, hogy gurult vagy állt, semmi keresnivalója nem volt a leállósávban."

  • Dósa Tibor
   Dósa Tibor 2 hónapja

   @lorekeeper666 "Már miért lenne fontos, hogy álló járművel ütközött?"
   És még csodálkozunk, hogy ennyi baleset van.

  • lorekeeper666
   lorekeeper666 2 hónapja

   @Dósa Tibor Kezdjük ott, hogy honnan tudod, hogy nem lógott-e be annyira a skoda, hogy egy személyautó elfért mellette, de egy teherautó már nem? Kereszteződésbe beragadni meg max a mazsolák szoktak, én úgy közelítem meg a kereszteződést, ha nem érek át, akkor nem hajtok be...
   Már miért lenne fontos, hogy álló járművel ütközött? Ha nem műszaki hibás volt az autó, tök mindegy, hogy gurult vagy állt, semmi keresnivalója nem volt a leállósávban.

 • Miaminight
  Miaminight 2 hónapja

  Bocsánat de ez igy picit félreérthető.Ha defektem van akkor sem állhatok le? Nyilván tudnék tovább menni 3 kerékkel is?Kicsit ugy hangzott a videóban hogy kb csak akkor állhatsz le ha felrobbant motorod! Szóval mi van akkor ha pl felfort a hűtőviz vagy defekt van?

  • Molly Millions
   Molly Millions 2 hónapja

   @Laci Kéri Hát nem. Nincs min gondolkodóba esni.

  • Laci Kéri
   Laci Kéri 2 hónapja

   @Molly Millions A kérdést azért tettem fel hátha gondolkodóba ejt....nem értem el a célomat.

  • Molly Millions
   Molly Millions 2 hónapja

   @Laci Kéri Meg is válaszoltad a kérdésed, feltéve, ha van egy csöpp eszed, bár, akkor nem tetted volna fel a kérdést.

  • Laci Kéri
   Laci Kéri 2 hónapja

   @Molly Millions Tehát még meg kell tennem 1km-ert hűtővíz nélkül hogy biztosan tönkremenjen és totálkáros legyen a motor, mert csak úgy biztosítom a "továbbhaladásra képtelen" követelményt?

  • strobi0001
   strobi0001 2 hónapja +2

   Biztonságos sebességgel elgurulsz a pihenőig.

 • Zoltan Dobor
  Zoltan Dobor 2 hónapja

  Itt Franciaországban kötelező a mellény használata , és a szalagkorlát másik oldalán kell várakozni, minden utasnak!( vérlázító h a csávó aludt az autóban , itt ezért 300-400€ büntetést adnak) nincs több kérdésem .

  • Balazs Totfalusi
   Balazs Totfalusi 2 hónapja

   @Zoltan Dobor Az alvó utas nem tudta, hogy megállt az autó a leállósávban, valószínűleg azért mert aludt. Ezt elmondta az ügyvéd.

  • Farkas Fehér
   Farkas Fehér 2 hónapja

   @Zoltan Dobor Valószínű, hogy ahogy megálltak egy perc múlva már le is tarolta őket a kamion. Szóval azért aludt és voltak benne mind a 4-en a kocsiban, mert épp akkor álltak meg.

  • strobi0001
   strobi0001 2 hónapja +2

   ​@Zoltan Dobor Nem tudni miért álltak meg. Gondolom nem azért, hogy az utas alhasson. Valószínűleg már menet közben aludthatott és így nehéz lehetett átlátnia a helyzet veszélyeit.

  • Zoltan Dobor
   Zoltan Dobor 2 hónapja

   strobi0001 a leallosavban itt tilos az autóban tartózkodni! H te utas vagy vagy a vezető , ha gond van az autóval mellény háromszög és az autót elhagyva a szalagkorlat másik oldalán kell kötelezően várakozni, nyilván mert így ha valaki belerohan az autoba így nincs személyi sérülés ! Ennyi marhára nem értem mit kell itt ertettlenkedni! Te nyugodtan aludnal a kocsiban tutdva h h bármikor belerohanhat hátulról valaki ?

  • ampervadasz82
   ampervadasz82 2 hónapja +1

   @Zoltan Dobor Tudatosan nyilván nem, de mivel ő már azelőtt elaludt, hogy megálltak volna, így nem tudta, hogy ott alszik. Elhangzott a videóban, hogy nem tudja miért álltak meg, mert akkor ő már aludt.

 • speedbumphu
  speedbumphu 2 hónapja +36

  Kimaradt a videóból, de az autópályán haladóként pedig azt tehetjük, hogy lassítunk és/vagy behúzódunk a belső sávba (ha ezt biztonságosan megtehetjük). Számomra megdöbbentő, hogy az esetek túlnyomó többségében az autósok még akkor sem húzódnak be a belső sávba ha ezt gond nélkül megtehetnék inkább 130-cal elhúznak a leállósávban veszteglő autó mellett úgy, hogy a két autó között van 1.5m.

  • LastOnesInGame
   LastOnesInGame 2 hónapja +1

   Amúgy az egy dolog, hogy akkor nem húzódnak ki de máskor meg nem hajlandóak lehúzódni a belső sávból , meg sokan a kamion mögül kiugranak a másik elé, mert "hogy a másikon is van fék".

  • Szabolcs Szekacs
   Szabolcs Szekacs 2 hónapja +4

   Így van, csak annyit pontositanek hogy vagy lassítunk vagy behuzodunk. A kettőt együtt inkább ne.

  • Seishin HUN
   Seishin HUN 2 hónapja +8

   na igen én is átmegyek a másik sávba ha tehetem pontosan azért mert tudom hogy a menetszél is megtudja annyira lökni az embert méghacsak 100al megy hogy elveszti az egyensúlyát és kiesik a mögöttem érkező elé ha meg nem tudok beljebb menni akkor lassítok és felezővonalra megyek azzal is valamennyire elveszem a szél erejét , sajnos ezek csak alapvető emberekben merülnek fel, azok akik tudják mit képes okozni egy akár 70kmórás széllökés azok akik tudják hogy felelősséggel tartoznak mások iránt is mikor volánmögött ülnek... de sajnos ez mamár nem feltét a jogsihoz...

  • PeaceWithDefenseOnly
   PeaceWithDefenseOnly 2 hónapja +4

   Bizony nem egy kamionos halt már meg, mikor leguggolt a tréler mellett megnézni a durrdefektes gumiját és a külső sáv szélén haladó elgázolta. Ehhez persze nem kell kamionosnak lenni. Csak egy együttműködésre (és gondolkodásra) képtelen bamba autós kell (vagy aki sokat játszott GTA-val és az életben gyakorolja).

 • Ro Bert
  Ro Bert 2 hónapja

  Most tényleg 2 évre lecsukták a kamionost????? És a sértetti közrehatás? Értsd: miafaszért álldogált a skoda fóbiás az emergenc lane-ben????? Nagyon ellentmondásos történetek vannak ebben a sorozatban,bár teszem hozzá emiatt érdekes is.

  • Garázs Géza
   Garázs Géza 2 hónapja

   @speedbumphu parkol? Autópályán TILOS megállni öcsém!

  • Laci Kéri
   Laci Kéri 2 hónapja

   @Ro Bert Ezért szeretem futtatni a Waze-t a kocsi navigációján. Nem csak a traffipaxok miatt, mert nem jellemző hogy gyorsabban mennék a megengedettnél, hanem mert minden ilyen veszélyforrásra kilométerekre előre figyelmeztet. Ritka az amikor nekem kell beírni ilyet, szóval ezt kb. kötelezővé kéne tenni európai szinten.
   A háromszög semmit nem ér. Az autót előbb meglátom mint a háromszöget. Szerintem lehetne modernizálni, hogy beépített erős LED-es villogóval felszerelni.
   A vészvillogó már lényegesen jobb, mert az is látszik messziről, különösen sötétben, de ugye ha az autó elektromos rendszerével van gond akkor erre nem lehet számítani.

  • Ro Bert
   Ro Bert 2 hónapja +1

   @speedbumphu Ez tiszta sor,és ebben teljesen egyetértünk. Ahogy azonban én értelmezem: ne állj meg a leállósávban mert FIX hogy előbb utóbb valaki egy műszaki hiba/emberi hiba miatt (emberek vagyunk, bebambulsz, elvonja valami a figyelmed,humán faktor,stb stb) neked fog menni (most a felelőtlenül leállósávon előző autósokat nem is említendő). Ettől persze még hibás az is,aki elhagyta a szélső sávot a leállósávra (mint most a kamionos), de erre a 20 perces szabállyal kvázi számítunk. Előbb utóbb valaki jönni FOG. Ha tehet róla,ha nem (mint most a kamionos).
   Ha mégis megállt a leállósávban,MINDENKI azonnal kiszáll,és kimegy a korláton túlra!!! Ahogy a műsorban el is hangzik. És ez kizárólag a sofőr(najó,az autóban tartózkodók) felelőssége!

   szerk: kinn volt-e a háromszög? Milyen messze? Ki volt világítva a skoda? Vészvillogó legalább be volt kapcsolva? Fontos részletek,amikről nem volt szó.

  • speedbumphu
   speedbumphu 2 hónapja +2

   Nincs semmi ellentmondás. Attól, hogy a másik autó szabálytalanul parkol még nem mehetsz neki.

 • Kenrich F.
  Kenrich F. 2 hónapja +2

  Talán nem iskéne leállósávnak hívni ezt a "területet". Egyébirán sokszor láttam, h. a kamionok a jobb kerekükkel a sáv vonalán belül mennek, nem értem miért. Ebből is volt egy olyan eset, hogy ráadásul az idióták egymás után mentek a leállósáv vonalán belül.. Az első kamion kikerülte az ott várakozó "akadályt", a közvetlen utána jövő meg telibe kapta. Apja és fia halt meg azonnal. Én szigorítanám a kamion vezetés feltételeit akár IQ és pszichológiai tesztekkel is.

  • Laci Kéri
   Laci Kéri 2 hónapja

   Hiába szigorítod. Monoton hosszú úton lankad a figyelem. Akárhogy képzed, vagy megfizeted, vagy bünteted, akkor is így lesz ez. Alapvető emberi dolog. Egy jó rendszernek figyelembe kell vennie az emberi tényezőt.
   Ha vonalon megy még nem kéne elütni senkit. Szoroson a korlátra állva bőven távol van az autó a vonaltól, aki az úton van az meg rohadtul figyeljen hova lép ki.
   Sokszor megfigyeltem hogy az út mellett parkolók nem igazán figyelnek a forgalomra, valahogy védve érzik magukat, "majd kikerül" alapon. Az esetek többségében így is van, de elég ha egyszer nincs így.
   Erre nagyon jó példa amikor az előtte menő kitakarja és nem észleli időben.
   Ráadásul azért mennek jobbra húzódva, hogy a belső sávban haladókat ne veszélyeztessék.

   Szerintem több értelme lenne a kötelező robotpilótának. A technológia már évek óta adott.
   Vannak jó sávkövető, és ütközés elkerülő rendszerek. Autópályán szó szerint életmentő egy ilyen.

  • István Dublinszki
   István Dublinszki 2 hónapja +1

   Kenrich F. akkor már szigorítani kéne a b kategóriát is vagy ott vezethetnek hülyék, ott nem baj?

 • N3szt0r
  N3szt0r 2 hónapja +2

  Fényképek alapján ez is valami magyar hungarikum autópálya. Nincs rendes leállósáv, csak szűkített és szalagkorlát sehol + árok........
  Érdemes lenne végre a szabálykönyvekben átnevezni a nyanvadt leállósávot vészsávra.
  Másrészt a mai autósoktatást ismervén az autópályás közlekedés nem kötelező tananyag, csupán az oktató jószándékán múlik, hogy ráviszie a tanulót. Sok kezdő és gyakorlott sofőr ismerősöm még nem is hallott az autópályák névtelen illemtanáról.

  Nem akartam erre rátérni, de szerintem NAT megint bebizonyította, hogy mennyire alkalmatlan a feladata ellátásához. Hittan és erkölcstan órák, ahelyett, hogy az életben is fontos dolgokról, mint például a közlekedés alapjainak elsajátítása, egyáltalán nem része semmilyen oktatásnak. Még a leendő sofőr jelöltek is jóformán csak az autósiskolában találkoznak vele. Bringások és gyalogosok meg sehol....
  Valahogy kontraindikatívnak érzem a rendszert.................................

  • norbert kaiser
   norbert kaiser 2 hónapja

   @Seishin HUN Párttól függetlenül, a mindenkori ország vezetésével kellene kezdeni, hogy milyen szabályokat tart is be.

  • ast5515
   ast5515 2 hónapja +2

   Én se akartam felhozni, de a fidesz szavazók nagyrésze a világ végén elő vallásos 80 éves nyanya, aki annyit tud a politikáról hogy az M1 híradóban hallotta mennyire védi a keresztény értékeket a fidesz.
   Ez a tanterv, és néhány korábbi intézkedés (az egész migráns hiszti) nekik szólt és sajnos működött, hiszen még mindig itt vannak.
   Kíváncsi vagyok a 18-24 év közöttiek és a művelt emberek (mondjuk inkább úgy hogy orvosi, mérnöki, pénzügyi, stb diplomás emberek) körében hogy alakul a párt preferencia az országos átlaghoz képest. Szerintem remekül illusztrálná amit mondtam, bár nyilván biztosan nem tudhatom.

  • Seishin HUN
   Seishin HUN 2 hónapja +1

   nevezheted azt landolópályának is, nem az elnevezéssel van baj hanem azzal hogy az emberek szarnak a kreszre szarnak a szabályokra a törvényekre az életekre... ezen a gondolkodáson kellene változtatni nem betűket cserélgetni :/

  • gergő gönczi
   gergő gönczi 2 hónapja +1

   Oktatásban azért azért sincs benne az autópályás vezetés mert sok helyen nincs közelben vagy csak messze van
   De az igaz mondjuk hogy sok helyen vicc hogy csak szük leálló sáv van meg szalagkorlat sincsen

 • Luke Glanton
  Luke Glanton 2 hónapja +54

  Azert azt is helyileg kasztráltatnám akik a leálló sávban elozgetnek mert ők annyira sietnek és annyival sürgősebb dolguk van mint mindenki másnak...

  • cdpepe1000
   cdpepe1000 2 hónapja

   @A Wadkan Ja en ezt ugy ertettem el tudnam kepzelni van az az elet helyzet hogy nem erdekelne se Isten sem ember pl ha a csaladom , gyerekem olyan helyzetben lenne . Le sem merem irni hogy pl mire gondolok . En meg sosem mentem a leallo savban! 48 vagyok

  • Garázs Géza
   Garázs Géza 2 hónapja

   hogyne lenne sürgősebb dolguk , mert ők dolgozni mennek, hajtani kell a pénzért különben éhenhal a család , más pedig csak nyugdíjas az állam fizeti a megélhetését úgy hogy semmit nem tesz érte ,de ő vasárnap kocsikázik 90el az autópályán ,de leszarja hogy feltartja a többit

  • Róbert Illés
   Róbert Illés 2 hónapja +2

   cdpepe1000 Németországban szakadó esőben mentem az autópályán egy kamion után. Rengeteg óra vezetés után már nem olyan volt a reflexem mint egy macskának. A kamionos satuféket nyomott lejtőn lefelé, kis késéssel én is fékeztem és elkezdem kifelé terelni a Sprintert, közben csak arra tudtam gondolni, hogy nehogy legyen ott valaki. Szerencsére üres volt, de ha valaki ott állt volna, tuti megváltozik az egész életem.

  • Luke Glanton
   Luke Glanton 2 hónapja +3

   @A Wadkan jó azért a legtöbbnek igenis van oka a roki parkolóba állni, mert gyakran az ilyenek sofőrjei súlyos agyi visszamaradottsággal küzdenek ezért is választanak ilyen nagy biztonságos autókat.

  • Luke Glanton
   Luke Glanton 2 hónapja +2

   @cdpepe1000 persze hogy lehet de akkor töredék ennyiszer lehetne tapasztalni.
   És érdekes módon csak 200 lóerő feletti, rendszerint BMW Audi (én is audis vagyok mielőtt beleköt valaki) és társai kerülnek vészhelyzetbe.

 • AlexF
  AlexF 2 hónapja +10

  Ezt kellene tanítani a KRESZ oktatás mellett.
  Nyáron hetente 2-4 alkalommal megyek végig az M7-es pályán Balaton felé és vissza Budapestre, szerintem egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hányszor mentem úgy oda vagy vissza, hogy ne lássak a leállósávban valakit állni láthatóan nem komoly műszaki hiba miatt (általában pisilni). Nekem egy leállós élményem van.
  4 éve lerobbant az autóm hazafele menet, már nem annyira messze Budapesttől. Tört a vezérműtengely (innen is puszilom, aki anno a Zetec motoroknál kitalálta a Fordnál az üreges vezérműtengelyt), ezt akkor nyilván még nem tudtam, de egyértelműen vége volt az autónak, ott már tényleg nem volt hova menni, meg kellett állnom a szélén. Nagyon ijesztő ott álldogálni, én reflexből rögtön le is ültem a szalagkorlát mögé vagy 10 méterrel.
  Leraktam a háromszögem kb 100-150 méterrel mögém, közben hívtam az Autóklubot. Mondtam nekik, hogy ezt biztosan nem fogja megcsinálni senki a helyszínen, küldjenek egyből autómentőt. Nem, nem, előtte nekik mindenképpen szerelőt kell küldeni, hiába mondtam hogy szerintem egy henger megy a négyből és ez biztosan nem gyertyacsere lesz mert olyan hangja van az autónak mint egy Babettának, nem nem, ők küldenek szerelőt.
  Fél óra volt, mire kiért a szerelő, aki nyilván megjelent, ránézett, és azt mondta hogy "ez nagy baj". Köszönjük szépen, ezt mondtam már telefonon is. Sebaj, küldenek egy autómentőt.
  További egy óra volt, mire eljött. Aztán még vagy negyed óra, mire felkerült az autó a trélerre.
  Így összesen több, mint 1,5 órát kellett a leállósávban várnom a felesleges kör miatt. Nyilván nem akartam más trélerest hívni, mert az autóklub tagságommal járt ingyen szállítás, azt ki akartam használni.
  Nem volt jó élmény. Ahogy ott ültem a mező szélén álló egyetlen kicsi fának a testem felét épphogy eltakaró árnyékában a 40 fokban (közben persze elfogyott az italom is), csak nézegettem, hogy kik jönnek. Vajon ő fogja elrepíteni az autómat? Vagy a következő? Esetleg az az idegeskedő, 200 felett közlekedő sportautós, aki épp mintha a leállóban szeretne előzni? Vagy az a hatalmas kamion, ami kilóg a sávjából vagy 15 centivel? Végül egyik sem vitte el, de volt, hogy nem múlt sokon.

  • 320wrx
   320wrx 2 hónapja

   Szerintem ezt hallgasd el, mert ellentmondasz a statisztikának!
   Arról pedig végképp hallhatni kell, amikor egy lerobbant "roncs" több mint egy napig volt a leállósávon. Még cikk is volt róla.

 • Tibor Cserven
  Tibor Cserven 2 hónapja +2

  Nagyon jó sorozat. A legjobb, hogy a laikusok számára elmagyarázza a szabályok értelmezését, hátterét.
  Az eddigi ítéletekkel nem mindig értettem egyet 100%-ban, de ezzel az ítélettel igen.
  Gyakran látni olyat, hogy a kamionok biztonságos követési távolságon belül követik egymást, és kissé jobbra vagy balra eltolt vonalban haladnak. Amelyik jobbról már az úttest szélét jelző vonalat is átlépi, ott esélye sincs a leállósávon lévőknek, mert nem is látja az előtte haladótól mi van ott. Ez a megállapítás fokozottan érvényes torlódás esetén, és a torlódás lehet hogy egy álló jármű miatt van...

 • Márkus Károly
  Márkus Károly 2 hónapja

  Aki nekimegy a másiknak a leállóban azt a helyszínen ki kell végezni.. Ha megáll valaki a leálló sávban az olyan mintba céltáblát rakni a kocsi hátuljára..

  • Balazs Totfalusi
   Balazs Totfalusi 2 hónapja

   @sb656 És ki végzi ki akit ki kell végezni ki?

  • Laci Kéri
   Laci Kéri 2 hónapja

   Ja, sok agresszív barmot mind le kéne mészárolni, abból majd tanul.

  • sb656
   sb656 2 hónapja

   Igen...ki kell végezni...(?!) (FACEPALM)

  • Zoltán Péter N.
   Zoltán Péter N. 2 hónapja +3

   Egyszer menj neki önhibádon kívül......

 • ferenc_levente fabian
  ferenc_levente fabian 2 hónapja +4

  Ha nem szabad megállni a leállósávban,akkor mért nem hagyták el a jármüvét?

  • Bobby Bob
   Bobby Bob 2 hónapja

   @Gzoli Gzoli 4 fiatal ment este, egyik aludt is (minimum 1) KB mindenki tudja hogy buliból jöttek és vagy pia vagy cucc miatt álltak meg, mert épp beütött. Statisztika 20 percet mond a leállóra, de a csúcson a bulizós gyerekek vannak friss jogsival. Ennyi. De a kommentekből amúgy is azt érzem hogy mindenki a 20 percet lesi ezentúl, miközben ez egy átlag, tehát lehet hogy megállsz és telibe csapnak, azaz 00:00:01 lehet hogy 00:40:00.

  • Garázs Géza
   Garázs Géza 2 hónapja

   @ast5515 nem, nincs igazad ,mert a KRESZ kimondja gyalog szigorúan tilos az Autópálya úttesten tartózkodni!

  • ast5515
   ast5515 2 hónapja

   Ez teljesen irreleváns, ugyanis ha sikerül betartani a "maradjunk a sávunkban" című szabályt, akkor sátorozhatok is ha akarok.

  • Gzoli Gzoli
   Gzoli Gzoli 2 hónapja

   a söfőr meghalt nem tudni miért állt meg , a többiek aludtak esélyük sem volt

  • PeaceWithDefenseOnly
   PeaceWithDefenseOnly 2 hónapja +1

   Hőőőőő?! Értelmezd amit írtál (mert egyébként értelmetlen).

 • Hét Replica
  Hét Replica 2 hónapja +26

  Korongos autók... szerencsétlen sofőrök a megengedett vezetési idő másfél kétszeresét simán vezették mert a főnök megkövetelte, külömben kereshetett másik munkahelyet ahol ugyan ezek a feltételek voltak..... szóval a rendszer volt rossz de nyilván ezt nem szigorítják annyira mint az egyéb hülyeségeket....

  • Bolygóhollandi
   Bolygóhollandi 2 hónapja +1

   @kirandulo07 Dehogyisnem, pont ez a lényeg, hogy a személyautónak volt-e ott keresnivalója... Csak ugye nem lehet bizonyítani, és ezért húzták a kamionosra a vizes lepedőt.

  • kirandulo07
   kirandulo07 2 hónapja

   @Bolygóhollandi A lényegen nem változtat. Nem a teherautó sávjában állt a kocsi. A haladó teherautónak semmi keresnivalója nem volt a leállósávban, a személyautónak vagy igen vagy nem, ez lényegtelen. A sofőr nem figyelt, hárman meghaltak. Én ezzel az ítélettel egyet tudok érteni, nem úgy mint a motoros esettel. (Vezettem teherautót és buszt is, örülök , hogy eseménymentesen megúsztam. Tisztában vagyok vele, hogy a forgalom veszélyes üzem).

  • Bolygóhollandi
   Bolygóhollandi 2 hónapja +1

   Igen, mind a 4 gyertyát egyszerre, üzemmelegen. Karburátor meg nem nagyon van már úgy húsz éve. 😅
   A videóban hallható, hogy nem derült ki, miért álltak meg. Ha műszaki gond lett volna, az kiderült volna. Az is érdekes, hogy a kamionos vallomása el sem hangzik a videóban, csak az egy túlélőé az autóból, az se tudott semmi érdemlegeset mondani. Nem bizonyítható 100%-osan, hogy miért állt meg a személyautó, pedig az lenne a perdöntő, de a kamionosra mindenképpen ráhúzták a vizes lepedőt. Kíváncsi vagyok, mi lett volna, ha a személyautó vezetője is túlélte volna a balesetet...?

  • kirandulo07
   kirandulo07 2 hónapja

   @Bolygóhollandi Miért is? Hisz van az a helyzet, hogy meg lehet állni a leállósávban. Lehet beköpte a gyertyát a motor, vagy eldugult a karburátor. A teherautó sofőr hibázott. Hisz, ha nem így lenne, akkor nem is kellene kiépíteni ezeket a sávokat mert nem lenne értelmük.

  • Bolygóhollandi
   Bolygóhollandi 2 hónapja +2

   Nem feltétlen a rossz rendszer, hanem a kijátszhatóság, az ellenőrzés lazasága volt anno a probléma. Papírkorong? Jaj, hát kifújta a szél az ablakon biztosúr, különben esküszöm, betartottam mindent. Digitális tachográf? Mágnesezés, de a mai autókon már nem lehet azt sem, de a rosszfiúk mindig egy lépéssel előrébb járnak, titkos kapcsoló, szoftveresen manipulált tachográf, stb. Az ilyeneknek köszönhetem azt is, hogy egyetlen perc túlvezetésért (aminek az AETR-ben elfogadott okát tudtam igazolni) a szlovén rendőrtől 300 eurós büntetést kaptam. Nekem itt úgy tűnik, a kollégát azért ültették le, mert a másik járművezetőt már nem tudták büntetni, illetve ő volt a nagyobb autóval. Konkrétan én kaptam már ezért büntetést egy koccanásnál, mert hogy én voltam a nagyobbal, amúgy lehetetlen volt megállapítani, ki a hibás. Szerintem itt is mindkét fél hibáztatható, de a veszélyhelyzetet egyértelműen a személyautós okozta, nem a kamionos.

 • Gábor Orosz
  Gábor Orosz 2 hónapja +3

  "sajnos emberek vagyunk, hibázunk..." Önvezetés FTW!
  Plusz: ha az autópályákat valamicskét szélesebbre építenék... Tudom, sok plusz pénz, de max nem mészáros/orban lopja el hanem néhányan megélik a másnapot. 30-50cm szerény véleményem szerint már sokat számítana abban, hogy az érkező kocsik valamelyike eltalálja-e az álló járművet vagy sem. Itt is a sarka kapta el a Skodát. Persze ha a kamion korábban kezd el eltérni a sávból akkor telibe kapja, értem én, de legalább kísérleti alapon egy pár km-en kilehetne próbálni. Plusz egy nagyon figyelemfelkeltő festékkel kihúzott vonal az út s a leálló határán.
  De hagyjuk a fenébe, minél hamarabb elvenni a kormányt mindenki kezéből, aztán jól van :D

  • Péter Tóth
   Péter Tóth 2 hónapja +2

   @Ádám
   Igen, ezért mondom, hogy amíg nem lesz minden autó önvezető, addig a biztonságos önvezetés nem valósul meg. Viszont az önvezető autók kommunikálnak egymással és minden kereszteződésnél minden autó tudja, hogy merre fog menni a másik. Így elvileg közlekedési lámpa se kéne, de a gyalogosok miatt gondolom ugyanúgy lesz. Bár mire ez meegvalósul, az nem mostanában lesz.

  • Ádám
   Ádám 2 hónapja

   @Péter Tóth persze ,tudom azt is ,de vannak olyan balesetek is ,ahol a "gép" nem tud úgy cselekedni ,mint az ember ,olyan balesetek voltak(példát most nem tudok mondani) ,hogy az ember olyan gyorsan reagált ,hogy mire a "gép" reagált volna ,addigra megtörtént volna a baleset.
   Ezt úgy értem ,hogy egy autós nem adta meg a másiknak az elsőbbséget.

  • Péter Tóth
   Péter Tóth 2 hónapja +3

   @Ádám
   Akkor még tájékozódj egy kicsit mielőtt elélvezel a németektől. Annak is nézz utána, hogy a Tesla eddig hány életet mentett meg "önvezető" módban, mert a sofőr nem vette észre az akadályt. És a Tesla is figyelmeztet, hogy ez NEM teljes önvezetés! Emberi felügyelet szükséges, amit időnként az autó is jelez, hogy tudasd vele hogy figyelsz, különben lefékez és megáll. A teljes önvezetés akkor valósul meg, ha minden autó olyan lesz. De amíg 1 ember is vezetni fog, addig ott lesznek az emberi tényezők, ezáltal a hibák.

  • Ádám
   Ádám 2 hónapja +2

   @József Zsalakó volt egy hírközlő oldalon.
   De bár ott van a Mercedes-nek az ESP-je. Nézzétek meg nyugodtan itt a youtube-on ,én nagyon adom ,igaz ,hogy nem önvezető ,de durva ,hogy már most mire képesek a németek !!

  • Gábor Orosz
   Gábor Orosz 2 hónapja +1

   @Misi Pincsák pár éven belül - s nem 20-30 - valós lesz a teljes önvezető technológia. Ne feledjük hogy jelenleg még nem éri el ezt a szintet, hiába nevezi a köznyelv már most azt, amit egyes kocsik nyújtanak (tudjuk melyik)
   S onnantól kezdve minél több olyan s minél kevesebb buta kocsi fog közlekedni, annál kevesebb baleset lesz. A jelenlegi balesetek nagyrésze is azért történt mert egy figyelmetlen ember hibázott.
   Amikor két gép fog menni egymás mögött, azok nem anyázni fognak, hanem letudják majd kommunikálni, hogy melyik hova megy, milyen gyorsan s ha kell, elengedik egymást. S nem, nem a faromból húzom elő, ez cél a gyártásban s nem tegnap óta.
   S nem, nem okoznak több balesetet már most sem mint a sofőrök, meg kell nézni néhány normális statisztikát a megtett távolság/balesetek arányában.
   Az önvezetőtől félni olyan, mint az atomenergiától. Idegen, félelmetesnek tűnhet, de attól még nagyon is jó s biztonságos. (A fúzió jobb lesz, de az önvezetők után elég nagy ugrás egy bármi következő szint a közlekedésben)

 • Almadara
  Almadara 2 hónapja +2

  Csak akkor állok meg a leállósávon ha műszaki oka van, azaz meghibásodott az autóm és nem tudok továbbhaladni. Egyébként a következő pihenőnél állok ki szigorúan ha szükség adódik a félreállásra.....
  Nagyon könnyedén (fél vállról) veszik ezt a szabályt sofőrök, pedig rettenetesen veszélyes.....

 • Patrik Pruzsinszky
  Patrik Pruzsinszky 2 hónapja +106

  Mit várunk akkor amikor a leállósávban állít meg a rendőr is! A világon mindenhol emergency lane -nak hívják amiből kiderül miért van! Ki volt az a hülye aki leálló sávnak nevezte el! Ne csodálkozzunk ha ott áll meg az idióta!

  • Bobby Bob
   Bobby Bob 2 hónapja

   @Gergő Dovák Standspur...

  • Bobby Bob
   Bobby Bob 2 hónapja

   @Seishin HUN Standspur...leállósáv. üdv

  • Teddy_Snow
   Teddy_Snow 2 hónapja

   @Molly Millions igen, ömördzsönszi :D

  • Patrik Pruzsinszky
   Patrik Pruzsinszky 2 hónapja

   @fzsolt lényegtelen! Hülye aki leáll rajta mert nem arra való!

  • fzsolt
   fzsolt 2 hónapja

   Nem talált. Az angol speciel "hard shoulder"nek nevezi.

 • Quno Track
  Quno Track 2 hónapja +19

  Ha valaki neki megy a leállósávon hagyott autónak, az neki megy a máshol lévő autónak is, akkor is, ha az még gurul. A leálló sávot át kell nevezni meghaló sávnak, hátha azt jobban tudják a felhasználók értelmezni. A 20 perces statisztikához: többször láttam már a leállósávon napokig ott hagyott autót, úgy hogy nem mentek neki.
  Ettőll függetlenül aki tényleg azért áll ott meg, hogy megvakarja a seggét, az hülye. Ennyi erövel lövészeten állhatna a céltáblák közzé is, hisz úgy sem oda céloznak és onnan jobban látja a találatot.

  • Quno Track
   Quno Track 2 hónapja

   @eeen eeen , az alkalmasságot eldóntők alkalmatlansága.

  • András Arányi
   András Arányi 2 hónapja +1

   Tökéletesen igazad van. Ezen a "leállósávon?" én nem mertem volna leállni. Ha műszaki hiba miatt állt volna meg, akkor is ugyanígy jár. Egy bicikli talán elfért volna rajta.

   Ezen esetben szó sem volt az autópálya építőjének felelősségéről. Nem ismerem az előírásokat, de a logika alapján a leállósávnak olyan szélesnek kéne lennie, hogy a szabvány szerint legszélesebb jármű is biztonságosan elférjen rajta.
   Fiskális barátunknak nagyon is igaza volt, amikor nem a kamionos felelősségét vizsgálta (arra ott a bíróság), hanem az áldozatét. Hogy szabálytalan volt, az a kisebbik baj. De hülye volt! Az volt a nagyobbik.

   Ami a kamionost illeti, természetesen nem mentem fel, hiszen nem is ismerjük az esetet. De, akárhogy is történt, nem is lihegek bosszúért. Az igazságszolgáltatás (helyesebben jogszolgáltatás) nem a bosszúállás intézménye.

   Tegyük fel, hogy egy pillanatra kihagyott. Ilyen mindegyikünkkel már elő kellet, hogy forduljon.
   Egy analóg példa. Galland-t, a szuper vadászpilótát kétszer is lelőtték a saját hülyesége miatt. Megszegte az a szigorú szabályt, hogy nem nézünk a lelőtt gép után. Elbambult, és az a néhány másodperc elég volt, hogy valaki mögé kerüljön, és lelője. Élve megúszta.

   Ha valóban csak ilyen kihagyás történt, akkor az NEM BŰNÖS. Persze érdemérmet nem kaphat érte, és ne felejtsük, hogy ilyen bármelyikünkkel előfordulhat.

  • Kristóf Juhász
   Kristóf Juhász 2 hónapja +1

   Ettől ÁTLAGOS. Mást egy percen belül elgázolnak. Ugyanúgy működik ez, mint az átlagfizetés.

  • London Trucker
   London Trucker 2 hónapja +1

   A múltkor reptérről hazafelé menet M0 vagy M3 valamelyik szakaszán nem volt leállósáv, de az ipse nekiállt kereket cserélni a külsőben. Nemhogy háromszög, mellény se, de még a vészvillogo se volt benyomva.. Inkább mennék tengelyen a következő pihenőig 40nel...

  • AlexF
   AlexF 2 hónapja +4

   El kell keserítselek, borzasztó sok embernek semmi érzéke nincs a vezetéshez, mégis van jogsija és használja is minden nap.
   Kapkodják a kormányt, sávváltáskor úgy stresszelnek sok év vezetés után is, mintha életük állásinterjújára mennének. Vagy az ellentéte: azt hiszi, ő Schumacher, össze-vissza cikázik a városi forgalomban, és még ha tényleg jól is vezet ő maga, azt már akkor sem veszi számításba, hogy esetleg a körülötte lévők nincsenek rá felkészülve, és nem pont úgy fognak reagálni ahogy a Need for Speedben az AI - éppen ezért valószínűleg Schumacher sem így vezetne forgalomban.
   Ehhez vagy van érzéke valakinek, vagy nem, tanulni csak korlátozottan lehet. Kicsit suttyó hasonlattal élve olyan, mint a szex. Vagy megy, és ráérzel egyből, mert már fiatal kissrácként/kislányként is ekörül forgott az életed, vagy nem megy, nem is különösebben érdekel, és később jobban mehet, de sosem leszel profi.
   Éppen ezért attól még, hogy neked mondjuk evidens, hogy nem rántod a kormányt rossz irányba, vagy hogy merre és mekkorát ellenkormányzol amikor elvész a tapadás, simán lehet, hogy a kevésbé tehetséges sofőr bepánikol, vagy csak egy pillanatra nem figyel a kormányra miközben nézelődik, és már kész is a baj.
   Konkrétan láttam olyat, az előző barátnőmtől, akinek már akkor volt két éve jogsija és naponta ingázott munkába, hogy hátrafele parkoláskor gondolkodnia kellett, merre kellene a kormányt fordítani. Na, ez az, amivel már nem tudsz mit kezdeni.
   Arról nem is beszélve, hogy zéró tolerancia ide vagy oda, azért elég sokan ülnek most is 1-2 sör után autóba, az 1-2 sör pedig tudjuk, hogy relatív. Azt nem tudni, hogy egy sörtől valaki mennyire veszti el a reflexeit és a józanságát, lehet hogy te anyázol hogy miért nem lehet így vezetni, hiszen tényleg semmit nem érzel, míg a másik már be van csípve, esetleg nem evett semmit és rendesen berúg egy korsótól, de ő is azt mondja: "csak egyet ittam, mit számít az". Csak egyszer kell találkoznod valakivel rosszkor, rossz helyen, aki ezek közül bármelyik esetet kipipálja.

 • Molly Millions
  Molly Millions 2 hónapja +92

  Kevin Spacey rendel :P.

  • zs k
   zs k 2 hónapja

   Lehet hogy bennem van a hiba. Talán túl romlott vagyok.@Molly Millions

  • Molly Millions
   Molly Millions 2 hónapja

   @zs k Képzettársítás, belemagyarázás. Hirtelen köldökzsinór köti össze a két személyt vagy honnan jött ez a velős gondolat?

  • zs k
   zs k 2 hónapja

   @Molly Millions JAAA Nembiztos hogy jó ötlet hozzá hasonlitani.Ha nem voltam érthető ,bocs.

  • Molly Millions
   Molly Millions 2 hónapja

   @zs k Arról majd dönt a bíróság, de hogy jön ez most ide?

  • zs k
   zs k 2 hónapja

   HÁÁÁÁT ez jaaaa. DE Spacey az sajnos a molesztálásrol lett hires mostanság,.......

 • JustKeksz
  JustKeksz 2 hónapja +19

  Ki nem tetszikeli ezt?!

  • PS4 DREYELANDER
   PS4 DREYELANDER 2 hónapja +3

   A kaszás...

  • Bánk Meszlényi
   Bánk Meszlényi 2 hónapja +3

   Akik rendszeresen kikerülik a kocsi sort a leálló sávot használva.

  • Seishin HUN
   Seishin HUN 2 hónapja +1

   @Dániel Kurtos +1like

  • Dániel Kurtos
   Dániel Kurtos 2 hónapja +16

   Valami szellemi fogyatékkal élő aki ugyanúgy hasznosnak tartja a videót, de rossz esemény történt benne és szerinte arra való a dislike hogy pozitív vagy negatív történetet mutat be a videó... Remek példa erre a bp-i autósok közössége oldal ahol a dashcam videók full dislikeoltak pedig maga a videó jó, csak az egyik közlekedési résztvevő mindig összetöri a másikat és az szó szerint nem tetszik a foggyos Ödönkének meg a foggyos Julcsikának...

 • Admin Enburkollak
  Admin Enburkollak 2 hónapja +101

  Sziasztok TV-ben főműsor időben kellene leadni. Szerintem a sok fölösleges REKLÁM helyett ez jobb lenne.

  • Admin Enburkollak
   Admin Enburkollak 2 hónapja

   @strobi0001 Szia ebben igazad van 😉

  • strobi0001
   strobi0001 2 hónapja +5

   Biztos még néznek emberek TV-t, de youtube-ot biztosan többen. Pár év múlva már háttérzajnak is kevés lesz a TVműsor

  • PeaceWithDefenseOnly
   PeaceWithDefenseOnly 2 hónapja +2

   @Ádám Nem lenne reklám nem lenne csatorna. További jó logikázást.

  • Ádám
   Ádám 2 hónapja +4

   @lekgab a sok fölösleges reklám helyett*

  • lekgab
   lekgab 2 hónapja +2

   Szerinted ez nem reklám?

 • Klaus0506
  Klaus0506 2 hónapja +8

  Lol. 3 élet 2 év. Fejenként járt volna ennyi.
  Valamint megint arra lett kihegyezve hogy mi keresett az áldozat ott ahol volt ( a leálló sávban) . Itt bizonyítást nyert hogy nem volt olyan műszaki hibája a járműnek ami a haladást kizárja?
  A kamionos mit mondott? Mit kersett ott? Nem lépte túl az időkeretét? A jármű megfelelő műszaki állapotban volt?

  • Dávid Molnár
   Dávid Molnár 2 hónapja

   @Miklós Turchányi A sorozat megmutatja, hogy mit tehetsz azért, hogy túléld, az már lényegtelen, hogy nem te voltál a hibás, ha meghalsz.

  • András Arányi
   András Arányi 2 hónapja

   @Ádám Korán Bocsáss meg kérlek, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy tanuljunk belőle, és több-kevesebb sikerrel elkerülhessük a sorsukat.
   A vétkesek kivesézése, fikázása stb. szenzációhajhászásra kiváló (médiumok). Csak éppen nem sokat lehet ezekből tanulni, használni.

  • asdasdasd fdasfdasfas
   asdasdasd fdasfdasfas 2 hónapja +2

   @Klaus0506 A gyalogosgázolásnál a "vétkes sofőr" miben vétkezett? Abban, hogy gyorsan hajtott. De nem a "vétkes sofőr" volt, aki nem sétált el a zebráig. Nem a "vétkes sofőr" volt, aki nem nézett körül. A "vétkes sofőr" ha 50-nel megy, ugyanúgy elüti a gyalogost, aki ugyanúgy meghal.

   "Miközben lehet hogy szabályos volt"
   Ha bent aludt a kocsiban valaki, akkor már alapból nem volt szabályos. Leállósávot el KELL hagynia annak, akik nem látnak el feladatot ahhoz, hogy továbbhaladjanak. Ott a kocsi a leállósávban, mit csinálnak ott az utasok? Már alapból az, hogy nem szálltak ki és mentek át a szalagkorlát túloldalára szabálytalan volt. Ennyit erről...

  • Klaus0506
   Klaus0506 2 hónapja +3

   @asdasdasd fdasfdasfas Nem. Nem minden rész erre fut ki. A gyalogos gázolásnál is elég halványan lett érintve a vétkes sofőr gyorshajtása (50%os). Itt is csak meg említették hogy valami oknál fogva a kamion a leálló sávban haladt, majd hosszan fejtegették hogy miért nem szabad a leállóban megállni. Miközben lehet hogy szabályos volt, ezt nem biztos hogy vizsgálták.

  • asdasdasd fdasfdasfas
   asdasdasd fdasfdasfas 2 hónapja +2

   @Ádám Korán Igenis hangsúlyozni kell. A legalapvetőbb szabály, hogy akkor van elsőbbséged, ha megadják. Semmire sem mész az igazaddal, ha halott vagy.

 • Bla Blabla
  Bla Blabla 2 hónapja +136

  Ha dinnyét árulnak a túloldalon, mi mindig megállunk a családdal átszaladni!

  • Adammo50 Ferenczy
   Adammo50 Ferenczy 25 napja

   Nekünk már nem is kell,átdobják a dinnyéket,ismernek😅

  • szecska5
   szecska5 2 hónapja

   Drága dinnye lesz..

  • Márk Nagy
   Márk Nagy 2 hónapja +1

   Ez kurva nagy :D

  • oON0vAOo
   oON0vAOo 2 hónapja +4

   Ti csirkék vagytok? Remélem igen mert akkor végre megtudnám miért mentek át a túloldalra.

  • milán varga
   milán varga 2 hónapja +8

   Kicsi megy át nálunk, gyorsan átfér a korlát alatt. nem bír sokat, de visszafordul, jól nevelt kölök :)

 • Olivér Rákos
  Olivér Rákos 2 hónapja +310

  Nagyon komoly létjogosultsága van ennek a sorozatnak! Korábbi hozzászólásomban írtam már, hogy kötelezővé tenném a közoktatásban ezt a sorozatot. Felső tagozat 5. osztálytól a középiskola végéig osztályfőnöki óra keretein belül meg kellene nézni a gyerekeknek, utána beszélgetni a témáról. Ha gyerekkorban rögzülnek ezek a dolgok, rutinszerűvé válna felnőtt korban. Köszi Totalcar, köszi Dani 🙌

  • Olivér Rákos
   Olivér Rákos 2 hónapja

   @Garázs Géza Közlekedni nem csak az autópályán szoktunk. A közlekedés kultúrának a gyaloglás (bringa, roller, deszka, görkori) éppúgy része, mint a közúti közlekedés. A sorozat pont erre kíván rávilágítani és éppen ezért építő jellegű! Ne szavakat ragadj ki, komplexitásában nézd a dolgot.

  • Garázs Géza
   Garázs Géza 2 hónapja

   @Gbr Deak félreérted, a tanár ezt a horrort 18 év alatt NE oktassa , ehelyett bármi más jobb még az is ha csak a szeretetről beszél ...

  • Gbr Deak
   Gbr Deak 2 hónapja

   @Garázs Géza Értem. Tehát úgy gondolod, hogy amit neked kellene átadni a gyerekeidnek, azt helyetted a tanár adja át (szeretet, stb..) Hát őszintén? Nem lennék a gyereked.....

  • Garázs Géza
   Garázs Géza 2 hónapja

   @Olivér Rákos a Társadalmi normákat a statisztika szerint 70%ban a Iskolában tanulja a kamasz , otthon csak 30% ,ezért brutál fontos hogy ne ezt a szart oktassák az adóforintokból

  • Garázs Géza
   Garázs Géza 2 hónapja

   @Olivér Rákos görkorizik? Autópályán?