Mit tankolsz? Miért tankolod? Mindent a benzinről, a prémium benzinről és a gázolajról

Megosztás
Beágyazás
 • A Totalcar és Dr. Zöldy Máté a BME GJT Járműgépészeti kutatócsoport vezetőjének Mesterkurzus előadásából kiderül, miből készül a benzin, mi van a gázolajban, árt-e az E10 az autódnak, illetve érdemes-e a drágább prémium üzemanyagokat tankolni. Miért nem indul az autód, ha sokáig sokáig ugyanaz a benzin van a tankjában és mi lesz a jövő üzemanyaga? Sok kérdés és rengeteg pontos válasz egy helyen.

Megjegyzés • 80

 • q3bb
  q3bb Napja

  Értem én, hogy EU szabvány, csak nem érdekel. Szeretnek minket átlag embereket szopatni. Lehet valahol E0 100+ benzint tankolni? Ha igen, legális? Lefordítom: ami jó lenne az autónak, már illegális? Ja és mért is kell ezt a mocskot belekeverni az üzemanyagokba? A nagyobb profit a cél?

 • lászlo jozsef

  Sajnos ebben az országban mindíg baj volt a szembeszéllel! Az meg ,ha viszonylag normális benzint akarsz vásárolni csak a százas marad! Ez kissé felháborító. Gondolom,milyen komoly mérnoki munka ergménye ez az e10 ! Aztán egyszerre csak megjelentek mindenféle stabilizátorok ,hogy valahogy tudjunk védekezni .Ez egy vicc és nem jó!

 • pal koszo
  pal koszo Napja

  Mit akar az unió ? Környezet védelmet ? A növényi eredetű moslékok javítják az üzemanyag minőségét, emissziót ? Rengeteg műszaki problémával kell szembenézni, kifejezett kárt okoz ez a moslék üzemanyag ahogyan a mesterek is előadták. Ez az egész cirkusz a torz mezőgazdasági termelési szerkezet és a multi növényolaj és etanolgyártők miatt lett bevezetve. A leg szomorúbb hogy a múltik érdek érvényesítő képessége az unió meg nem választott bürokratái felé maximális, míg az autósoké nulla. Esszük a szart mint a torkos borz és fizetjük az ebből eredő károkat. Csak azt is jó volna tudni hogy milyen konkrét további indokok alapján kötelező az ilyen ostobaság bevezetése. Erről viszont nem szólt az előadó.

 • neozeo25
  neozeo25 Napja

  Jajj, de jó a ‘Zunijó...

 • Béla Budácsik

  Tapasztalat BMW 328i E36. Új 95 ösből egy tankolás.Primer oxigénjeladó statikus hiba megszűnt,lehet hogy letisztította,nem tudom.Viszont indítási problémákat is tapasztaltam ami befecskendezésre utalt.Utána 100 ast töltöttem és minden rendben.Ha valaki észlelt hasonlót,jelezze.Köszönöm! Ja és gratulálok az előadáshoz,sok mindent rendbe tett üzemanyag vonatkozásban!

  • pundzsu
   pundzsu Napja

   Papiron 98-as kell bele, nem? Szóval nem érinti a hathengerest, hisz a 100-as nem az a lötty.

 • Csaba dr. Szottfried

  Totalcar-nak köszönet a műsorért! Sorok között olvasva Zöldy Úr mondandója kiterjedt arra, hogy (lényeges) különbségek vannak "azonos" üzemanyagok között.
  Nyugati üzemanyagokkal kapcsolatos "előítéleteimet" nem sikerült eloszlatni földrajzi hivatkozással - de ez a mai viszonylatban Magyarországon ilyen beosztásban érthető magyarázat (Dr. Zöldy Máté szakmai felkészültségének elismerése mellett).
  Fontos mondat a társelőadók kiegészítése, hogy elsősorban tároláskor, nem napi használatkor adódhatnak problémák - a többletfogyasztás vs teljesítmény csökkenésen túl
  Mindazonáltal hasznos összeállítás, fontos információkkal szolgált.

 • gigabursch
  gigabursch 3 napja

  Ha egyszer eljön a nap, hogy a cellulózt lebontják etanolra valamilyen organizmus segítségével _ÉS_ az a mikroorganizmus elszabadul, akkor utána az összes fás szárú növény qrv@nagy szarban lesz.

 • György Mészáros

  Az előadás nagyon hasznos, de csak elméleti tudást ad. A gyakorlati tudás azért hiányzik, mert minden forgalmazó dicséri a saját forgalmazott üzemanyagát, de nem tudjuk, hogy igaz vagy sem. A fogyasztónak akkor tud segítséget adni, amennyiben a kutak által forgalmazottakat vizsgálják és adnak független megbízható véleményt a hirdetések valódiságáról, valamint a vizsgálat kitér a kutak által forgalmazottak egymáshoz történő minősítésére is.

 • haarpia
  haarpia 3 napja

  Én a Zósenynél tankolok, amióta Merkel vodkarészesedése az európai balekok rovására nem 5, hanem 10 %, azóta 98-ast nyomok a talicskába. Kicsit drágább, kicsit büdös, vagyis nagyon büdös, de erősebb tőle a vecege és többet megy ugyanazzal a töltettel és ezen kár vitázni, a benzinben nagyobb energia van mint a vodkában.

 • Balázs Aradi
  Balázs Aradi 3 napja +1

  Auchan E5 98 best buy

 • Brendonka Dzsurászik

  Mesterkurzus? És tényleg, dr Molosvolt( milliókat keresek) Máté aki a céges autójába se tankolta bele a céges kártyával kifizetett EVO benzint, amit az ő közreműködésével fejlesztettek ki, mert nem hisz benne, de azért a kutakon kötelező eladási százalékot írtak elő( mert nagy haszon van rajta)!!!
  Fiúk, eddig ez volt a legalja! Ez nektek se jó irány!

 • Ervin
  Ervin 4 napja

  Németországból szoktam kapni egy kanna (20liter) üzemanyagot gázolajat (sima/fuelshave) Shell est, amikor már negyed és üres között van beleöntöm és érezhetően sokkal jobban megy mintha erősebb lenne a motor! Chiptuning hatása van! Miért van ez a különbség?? (Magyarországi v power diesel-től nem csinál ilyet az autó)

 • gyula szalai
  gyula szalai 4 napja

  inkább nézzétek a Balázs showt----:)

 • 9600GTMAN
  9600GTMAN 5 napja

  Persze persze a problémák miatt az emberek elfordulnak a kőolaj alapú üzemanyagoktól...a probléma amit ők csinálnak és a probléma a nem kőolaj alapú komponensekkel van a kurva eu főleg merkel land nyomja ezt hogy vegyen a büdös paraszt valami szar 900 köbcentis 3 hengeres szart hogy megfeleljen a normáknak ahol nekik nem kell és ők használhatják a jobb minőségű üzemanyagot...

 • Gábor Visnyei
  Gábor Visnyei 5 napja

  E10 95 Mol, E20ig azt tankolok a gépkönyv szerint amit akarok.

 • Tamás Ható
  Tamás Ható 5 napja

  Mik a marha részei?

 • Bánk Meszlényi

  Nekem még van 1:50-es tavalyi keverék benzinem E5-ös 95-ös üzemanyaggal. Amikor idén majd elfogy, szeretnék átváltani a 98-asra de olyat már nem látok a kutaknál. Azt is beszüntették? Csak a 100-as ami továbbra is elérhető?

  • Bálint Kiss
   Bálint Kiss 4 napja

   ami ha megnézed Auchan honlapján havonta tesztelik laboratóriumban az üzemanyagokat minden egyes kúton és a 98-asnál rendre 100 feletti oktán jön ki...

  • Sándor Tímár
   Sándor Tímár 5 napja +1

   Auchan kutaknál van 98-as.

 • Ákos Szeredi
  Ákos Szeredi 6 napja

  Gázolaj+ 1:200 2t olaj.

 • Lacza Lajos
  Lacza Lajos 6 napja +4

  Hiába a magyarázat, már az osztrákoknál (kb az első nevesincs kútnál is) jobb üzemanyag (esetemben dieselnél tapasztaltam) van mint itthon a prémium! Hallottam korábban is ezeket a "mondákat", de tavaly tapasztaltam is! (és nem csak az üzemanyagra igaz sajnos) Olaszországba mentem többször is tavaly. Direkt úgy számoltam ki, hogy az osztrák határ után az első kútnál tudjak tankolni. Nem több mint 10-15 km múlva kardinálisan érezhető volt a különbség! Nem akartam elhinni. Nagyjából mintha 15-20 lóerővel erősebb lenne az autóm (2008-as mondeo 2.0 tdci), és csak úgy mellékesen kb 1 literrel kevesebbet is evett, de ez csak a hab a tortán mert az nem számottevő különbség. Meglepődtem bevallom, annak ellenére is hogy hallottam már ezt. Azon hogy ennyire feltűnő a különbség. Itthon csak prémiumot tankolok méghozzá csak OMW-t, mert vicces módon annál is érezhető a különbség az összes többi cég prémiumához képest. De.....sehol sincs az osztrák vagy német üzemanyaghoz így se! Úgyhogy, hiába a norma meg a mindenféle mérés, valamilyen módon itthon mégis sikerül szart árusítani ebből is.

  • attila pek
   attila pek 2 napja

   Teljesen egyetértek. A mondeomba mintha egy rakétát tettek volna amikor osztrák dieselt tettem.

 • Károly Kiss
  Károly Kiss 6 napja +1

  Szép, és jó, videó, de, az engem érintő rész hiányos... A tudás, megvan, de, nagyon a 4 ütem-re ment a dolog, keverék olajozású, motorokról, szó, csak alig esett, Piros keverékolaj, Kék keverékolaj, Vagy a mai világban is a régi gépekhez Arol2T? Az a keverék olaj hozzá lett igazítva az üzemanyaghoz? Már, ha szóba kerültek az oldtimer dolgok... Valaki, felvetette, a tömítés dagadást, meg más hasonlókat. Nem kell, hozzá E5, vagy E10. elég, ha gagyi utángyártott holmit veszel. Vettem olyan, fék munkahenger tömítést, Ami, kb 2 hétig bírta, megette a fékolaj. De, köszönöm a videót!

 • Vadász
  Vadász 6 napja

  MOL vagy OMV? Mennyivel jobb a 100-as mint a 98-as?

  • pundzsu
   pundzsu 6 napja +2

   Bármelyik. Nagy cégek, minőségi, saját tesztelésű adalékokkal. Az oktánszám ezek közül teljesen mindegy, nem veszed észre a különbséget. A ,,100,, jobban cseng, alig drágább mint a 98-as, és az emberek így inkább azt töltik. Ezért tér sok kút át inkább a százasra. Semmi más oka nincs.

 • Weisz Nimród
  Weisz Nimród 6 napja

  Van egy BMW R 1200 RT motorom, 2008 as évjáratú. 95 tel használom+SPURI. 5.5 az átlag fogyasztása, Nincs semmi bajom a 95 el.

 • András Szabó
  András Szabó 6 napja +2

  A bajom az elektromos autókkal az, hogy drága. Egyébként nagyon tetszene.

  • 9600GTMAN
   9600GTMAN 5 napja +1

   szeretnék egyet érteni veled de csak elméletileg tudok mert az villanyautó elméletben jó csak se használati értéke se ekonómiailag sem megfelelő opció és igazából nem is környezetbarát egy belső égésű autóból minden az utolsó csavarig újrahasznosítható a villanyautóból csak a legnehezebb komponense a lítium akku nem az csak dög súly a világon plusz se a lítium bányászat sem a kobalt se tisztább az olajfúrásnál manapság....

 • krososter
  krososter 6 napja +1

  Nagyon jo tema es jok voltak az eloadok

 • Dávid Nagy
  Dávid Nagy 6 napja +1

  Jármű függő hogy érdemes e beletankolni a prémium üzemanyagot mert meglehet hogy a hagyományos is épp elég jó prémiumnak meg nem biztos hogy kihasználjuk plusz tulajdonságait.

 • Laci405
  Laci405 6 napja

  Üdv! Arról is lehetne pár szót ejteni, hogy pár éves (2-3 év kb 35ezres futással) autókban (tapasztalatom szerint márkafüggetlen a dolog) miért dob katalizátorhibát (határérték alatti működés) az E10. Viszont ha 100ast (Bármely cég 100asát) tankolva a hibajelenség nem jön elő... Idén januártól produkálják a "hibát" (bár ezt inkább az üzemanyag hibájának rónám fel, nem az autókénak) a régi 95össel ilyen egyiknél sem fordult elő.

  • József Bognár
   József Bognár 5 napja

   Lehet azért mert az etanol tisztábban ég, legalábbis úgy tudom, és az E10 miatt pont beesik határérték alá a lambda szonda pedig ezt úgy érzékeli, hogy ez hiba.

 • Szilárd Kocsis
  Szilárd Kocsis 6 napja +14

  Ez a video tök felesleges hisz a hozzászólások tartalma és száma alapján az üzemanyaghoz mindenki IS ért! Csak úgy mint a focihoz!

 • Lászlo Fodor
  Lászlo Fodor 7 napja

  Persze, szanaszét higitják a benzint 6 hónapig nem áll el, szégyen. Nagyapámnak volt még pár éve 91es oktán számú benzinje kB 60éves volt gond nélkül ment vele a kocsi.

 • L R
  L R 7 napja +4

  Azt nem értem, hogy Osztrákiában miért nincs E10 ha EU-s szabvány ??? A kinti kutasok még nem is tudnak róla. Amúgy szeretem ezeket az előadásokat. Várom mindíg a következőt.

  • Krisztián Nyitó
   Krisztián Nyitó 3 napja

   Olaszországban is E5 van még. Meg Szlovéniában is. Vannak az egyenlők, és vannak az egyenlőbbek...😧

 • YELLOW
  YELLOW 7 napja +3

  Én sok évig csak a Shell-nél tankoltam. Évente 1-2x tankoltam prémium üzemanyagot, mint tisztító kúra. A V-Power Racing (100) tökéletes volt, amíg be nem jött a "NITRO" fantázia név. Még a natúr 95-ös is rossz lett, megnövekedett a fogyasztás, romlott a menetdinamika. A 95 V-Power pedig teljesen rossz volt már korábban is, magas fogyasztás, drága, és teljesítmény csökkenés. Én itt hagytam el a Shell-t. ha muszáj volt, akkor kb. 3ezerért tankoltam 1-2x, hogy el tudjak menni másik kútra. Szóval ezek után magánkutakon, ahol különböző kedvezmények voltak, lakcím alapján, vagy egyén miatt. Semmi probléma nem volt velük, mindenhol azt mondták alap MOL-os 95-ös. Viszont ugye továbbra is akartam prémium anyagot tankolni néha. Ekkor jött az OMW. Minden fajtáját kipróbáltam benzinből. Az alap 95-ös úgy tudom itt is MOL-os, de az is sokkal jobb, mint bármelyiké. MaxxMotion 100 Plus hihetetlen jó anyag. Itthoni viszonylatban. A MOL EVO prémiumot semmi extrát nem tapasztaltam. Rosszabb sem volt, de jobb sem.
  Prémium dízelt felénk sokan köpködik, még azok is akiknek MOL-os céges kártyájuk van tankolásra, neme gy esetet tudok, hogy -12°C-ban trélerezni kellett a cégest, mert olyan jó volt a prémium dízel.
  E10. Már most van némi tapasztalat. Olasz és német autóban is használjuk. Az olasz elég nyomatékszegény, de érezhetően megnőtt a nyomaték alacsonyabb fordulaton. Ezen kívül nincs hidegindítási probléma, nem tapasztalunk fogyasztás növekedést ugyanolyan használat mellett. Azért tudom ezt, mert nem nagyon befolyásolja a vezetést semmi, tehát lehet ugyanúgy közlekedni. Kis gépben nem tudom milyen lesz. Viszont korábbi E5 95-ös esetén az 1 éves üzemanyaggal sem volt probléma. Ami benne volt hagyva a fűnyíróval, tavasszal második rántásra indult a benne álló legalább fél éves üzemanyaggal. Egy 10 literes fém kannában, pedig az üzemanyag 1 évet kitart. És nem szokott vele probléma lenni. Nekem ezek a tapasztalataim. Én is azt hittem lesznek ilyen-olyan problémák. A BMW mondjuk amivel meglepett, hogy a pill. mutatós fogyasztás mérő az első E10 tankolás után, amikor is 15L-t tankoltam a kb benne maradt E5 2 literhez, szóval rögtön kitért a max irányba, mintha csillapítás nélkül mozogna a mutató, pedig az a műszer inkább a légmennyiségmérő jeléből dolgozik, mégis rögtön látszott a változás. De valójában a fogyasztás nem változott. Mondjuk ha kb 3%-ot jelent, azt lehet nem is lehet mérni. Sokan literekről beszélnek. Nem értem, ha tapasztalnék ilyet leírnám. És kis kúton tankolok.

 • Kertész Kristóf
  Kertész Kristóf 7 napja +5

  az elektromos hajtás azért is jó, mert az áramhoz nem lehet minden szart hozzákeverni... 🤔😂

  • resh ch
   resh ch 5 napja +1

   Azt is érdemes megemlíteni, hogy egy idő után majd azt az áramot is jövedéki adóval fogják sulytani amivel töltjük az elektromos autókat, hiszen minden " üzemanyag " adóköteles vagy az lesz mindezt azért, hogy nehogy jóljárjunk!

  • 9600GTMAN
   9600GTMAN 5 napja +1

   @Kertész Kristóf de az ócska használt amit megengedhetsz magadnak a fos lítium aksival ami halott lesz addigra te 120 kilómétereket fogsz megtenni ha nem lesz pénz újra az beleszámoltad? vagy milliomos vagy? vagy a hideget? vagy ha nincs garázsod vagy töltőállomásod

  • Kertész Kristóf
   Kertész Kristóf 6 napja +1

   ​@resh ch már elég régóta vannak elektromos autók, hogy lássuk, hogy 10-12 évesen is 80% körüli kapacitással rendelkeznek. Tehát igazad van. Egy autó életciklusát simán kihúzza egy akksival.
   Még egy fél évtized és ugyanannyiba fog kerülni egy elektromos autó mint egy benzines v. dízel.
   Nem lesz értelme benzinest venni.
   És a hatótáv is exponenciálisan nőni fog, főleg ha betörnek a szilárdtest akksik.

  • resh ch
   resh ch 6 napja +5

   Részben igazad van, a gond ott lesz, hogy az akkumlátorok különböző minőségűek és élettartamúak lesznek na meg baromi drágák, megkockáztatom nem éri majd meg akksit cserélni az autókban mint pl. most az akkus gépekben. A fogyasztói társadalom ezt jelenti.

 • NÁNDOR VEREBI
  NÁNDOR VEREBI 7 napja +18

  Állitólag az OMW 100 az egyetlen ami kintről jön, nem a Mol-tól De elnézést ha tévednék . Az viszont tény hogy az Osztrák ( Nyugati piacra gyártott ) Milka csoki jóval finomabb mint a Balkánra gyártott E 10-Milka ............. A Burgerlandi Aldi joghurt is ugyanaz mint nálunk, csak több a gyümölcstartalma. (Kipróbáltam ) Sajnos tetszik, nem tetszik ,a Balkán soha nem lessz egyenértékű a Nyugattal .Legyünk őszinték ,a mentalitás terén pláne nem ! Nem ajnározom a Sógorokat, de 1987-ben mikor átmentünk szines tv-ért Wartburggal egy álomvilág volt számunkra. Eltelt 33 év (!!!!!! ) és annyi változott hogy már nincs fegyveres határőrség ,meg a kocsik ugyanolyanok (de jóval fiatalabbak) viszont a külömbség még ennyi év után is mellbevágó( Utak minősége ,rendezeett, patika környezet ,ellátórendszer. a munkabérekről ne is beszéljünk) és ez elég elkeseritő az átlag Magyar proli számára ! Úgy néz ki a két egykori világrenszdszer virtuális őrtornya és szögesdrótja .örökké állni fog Hegyeshalomnál a nyugat kapujánál és ettől keletebbre soha nem jön..........De inkább jó egészséget mindenkinek, ez a legfontosabb !

 • Kristóf S
  Kristóf S 7 napja +21

  Vicces, hogy a prémium üzemanyag kapcsán mindenki a borsos felárat emlegeti, holott a különbség a sima 95-höz képest kb. 30-40Ft/liter. Egy átalgos autó tankja 50 liter, amit ugye nem szokásos teljesen kiszárítani, tehát egy tankolás nagyjából 45 litert jelent. Magyarán a prémium üzemanyag többletköltsége kb. 1500-2000Ft/tankolás. Cserébe kicsit kevesebbet fog fogyasztani az autó és tisztán tartja a befecskendezőrendszert is. Most komolyan, akinek 2000 forint plusz kiadás gondot jelent, az ne járjon autóval, mert nem teheti meg.

  • hobo hobo
   hobo hobo 4 napja +2

   Végre valaki értelmesen gondolja át ezt :D

  • [NEW] Hero :3
   [NEW] Hero :3 5 napja +3

   Teljesen igaz. Meg pl. vannak MOL kedvezmény kártyák(Foresnsis, Netrisk) azzal a prémium 21Ft-al olcsóbb és akkor már 1000Ft-al beljebb van az ember. Ugye van az a mondás hogy sok kicsi sokra megy.

 • András Megyery
  András Megyery 7 napja

  A mi tapasztalatunk:
  - Ford Focus, Mk2 1.4 benzines; futott km: kb. 100000; nem spórolós vezetési stílus-
  átlagos fogyasztások téli időszakban, főleg városban:

  Lukoil/Auchan 95 E5: 8.9-9.1
  Lukoil/Auchan 95 E10: 9.5-10.0
  Auchan 98 E5: 8.0-8.1
  Lukoil TOP EXTRA 100: 7.0-7.1

  Lehet hogy a számláló csal (??), de ezek alapján pénzügyileg is megéri.
  Járás egyenletesebb, teljesítmény talán egy picit jobb, de nem e miatt tankoljuk.

  • András Megyery
   András Megyery 7 napja

   @Balázs Gaál Én ezt végig gondoltam, én sem akartam elhinni hogy ekkora különbség van (nem vagyok kémikus, de szerintem ez azért nem ennyire lineáris egyszerű számítás mint ahogy leírod), de akkor csal a számláló?

  • Balázs Gaál
   Balázs Gaál 7 napja

   @András Megyery Azt gondold végig, hogy minden üzemanyagkeverék fűtőértéke (tehát munkavégző képessége) ismert. A tiszta benziné és az etanolé is.
   Amennyiben a 100-as anyag tiszta benzin, és 7,1 litert fogyaszt az autó, akkor hogy enne az E10-ből 10 litert, amiben minimum 9 liter tiszta benzin van, meg ráadásként 1 liter etanol. Ha ugyanazt a munkát végzi el az E10, akkor nagyjából 3%-kal kell belőle több, mivel annyival kisebb a fűtőértéke. A további 2,7 liternek úgy kell távozni a kipufogón, hogy nem végzett munkát, vagyis nem égett el. Ez egyszerű gázelemzővel mérhető lenne, de már megölte volna a katalizátort az autódban.

  • András Megyery
   András Megyery 7 napja

   @Balázs Gaál Lehet hogy én hallottam rosszul, de égéstér podcastban volt róla szó, hogy a bioetanolnak van egy olyan kellemetlen tulajdonsága, hogy nem megfelelő tárolástól, átfejtés minőségétől, a levegőből köti a páratartalmat. A kettő együtt egy olyan motorban amit még az előtt terveztek, hogy lett volna a benzinben E, szerintem okozhat ilyen fél literes változást. De a lényeg mégis azon van, hogyha igaz a fogyasztás különbség, akkor pénzügyileg is megéri a drágább, nem csak az autónak tesz jobbat (ezeket nem én találom ki fejből, csak leírtam amit tapasztalok és ki ír a számláló, valamint hidd el nem én mondtam szegénynek hogy köpjön bele többet mert E10 van benne :D )

  • Balázs Gaál
   Balázs Gaál 7 napja

   Azon még nem gondolkodtál, hova lesz az E10-ből megevett többlet benzin? A fűtőérték különbségét elfogyasztja, de afelett nem, csak ha a kipufogón elégetlenül távozik.

 • Datenschultz
  Datenschultz 7 napja +3

  Nekem egy 5 éves és jól üzemelő dízel autóm van, de pár hónappal ezelőttig nem tankoltam prémium gázolajat. Először OMV ment bele, de ott egy 550km-es út alatt és után sem vettem észre különbséget a sima bármelyik dízelhez képest. Utána kipróbáltam a V-Power dízelt és nem tudom, hogy beképzelem-e, de mint ha jobb hangja lenne az autónak és finomabbak lettek volna tőle a gázreakciók. Az óta ezt tankolom ezért is, de inkább az elméleti tisztító hatás miatt. Mintegy 2 dl/100 fogyasztáscsökkenést mértem vele, de ezt nem veszem külön bele, mert az óta melegszik az átlaghőmérséklet is. Nem értek hozzá annyira, mint a fickó, de hiába a szabványos 40 órás tesztek egyértelműen mérhető és összehasonlítható számokat hoznak, de ez szerintem nem szimulálja a téli-nyári-pálya-dugó-random autózás során fellépő kokszolódást. Lehet, hogy én egyszer télen hideg motorral sietek és lehet, hogy nyáron 40 fokban 2 óra dugóban ülök klímával. Ha ezt a 40 órás szabvány teszten mért 1%-on belüli kokszolódás különbséget alapvető körülményváltozásoknak, mint pl hőmérséklet és páratartalom, valamint hideg és meleg terheléskülönbségeknek teszem ki és mondjuk 3 évre és 65000 km-re vetítem ki, akkor lehet-e annyi a különbség, hogy kokszos a motorod, vagy nem? Ezt kérdeztem volna az ürgétől.
  Mivel mondta, hogy ő próbált prémium gázolajat és nem használja, ezért négyszemközt azt is megkérdeztem volna tőle, hogy esetleg a MOL kártyája csak a sima gázolajat állta neki, vagy pedig tud valamit, ami miatt nem használ prémium üzemanyagot? Mondjuk ez egy érzelmi termék és nagy kamu az egész, vagy hasonlók. Ebből a szempontból a tudományos tények is érdekelnének és a személyes véleménye is. Hozzátok ide ezt az embert élve és kényszerítsétek, hogy válaszoljon :)

 • Tamas Fekete
  Tamas Fekete 7 napja

  Old timer autóknál és motoroknál nem pusztán a gumi és műanyag alkatrészekre van negatív hatása hanem bizonyos alu alkatrészekre is. Mégpedig azért mert annó az alumíniumot ólommal és hasonló fémekkel ötvözték. Ezeket az ötvözeteket pedig egyszerűen megeszi vagy szebben mondva oldja az etanol. Minél magasabb az etanol tartalom annál több oldószert kapnak ezek az alkatrészek. Ezért lehet jó alternativa az old timer autóknak a prémium üzemanyag ahol etbe-t használnak mert egyéb hatások mellett az oldószerkénti hatása is csekélyebb.

 • János Liszkai
  János Liszkai 7 napja +4

  Szeretem a Totalcart, de értetlenül állok az előtt, hogy ezt a rendezvényt megtartottátok március 8-án, amikor már rég bent volt az országban a koronavírus. Óriási felelőtlenség, hogy nem lett lefújva!

  • WazheadBoci
   WazheadBoci 6 napja +1

   Akkor meg semmilyen korlatozas nem volt en mindenki ment dolgozni rendesen.

 • György Nagy
  György Nagy 7 napja

  Én arra lennék kíváncsi ,hogy a 100-as benzinbe szükséges e ólompótló adalék vagy a benzinben megvannak azok az anyagok amik az ólom jótékony hatását hozzák? Veterán autóról van szó. Köszi!

  • pundzsu
   pundzsu 6 napja +1

   Ne szórakozz vele, ha ólmos van a papíron akkor ócsó benzin és vegyél hozzá adalékot.

 • Zoltán Németh
  Zoltán Németh 7 napja +1

  Itt senki nemtudja, hogy a tartálykocsikon csak a cégembléma különböző? A löttyöt egy cégtől veszi mindenki. /ezért működhetnek/ Olyanra színezik, amilyenre akarják. Te is megteheted otthon, mivel lehet venni bármilyen színű üzemanyag szinezőt. /Pl. ebay/

 • mdavidkj
  mdavidkj 7 napja

  A közönség soraiból vajon hányan lesznek koronavírus pozitívak 2 héten belül? :D

 • Johnny On The Spot
  Johnny On The Spot 7 napja +1

  csakis ethanol free hajobenzint tankolok a kocsiba, (usa)

  • Johnny On The Spot
   Johnny On The Spot 6 napja +1

   @ETV 1000 kivan irva ethanol free , es 83-as de teljesen jol megy vele az auto

  • ETV 1000
   ETV 1000 6 napja +1

   Azt hogy jelzik a kutaknál?

 • Ferenc Fogarasi
  Ferenc Fogarasi 7 napja +2

  Egy dolog kimaradt ! A legfontosabb ! Szégyellhetik magukat a kisgépesek ! Nyilván azért nem említették, hogy a hosszabb idejű tároláshoz, mindenki használjon üzemanyag tartósítót, mert szeretnének, minél több gépet javítani. Én konkrétan a Briggs tartósítóját használom évek óta, tökéletes. A benzin sem kell leereszteni, az sem érdekes, hogy mennyi levegő van felette, a karburátorban sem keletkezik semmilyen lerakódás. A lényeg, hogy a tárolás előtt, mikor beleöntitek az üzemanyagba, járassátok a motort pár percig, hogy az adalék eljusson a karburátorba is. 2 évig nem lesz gond a benzinnel. Egy ilyen előadásnak ez lett volna a lényege, a megoldás. Ismétlem : szégyen !

  • FŰRÉSZ MÁNIA HIVATALOS
   FŰRÉSZ MÁNIA HIVATALOS 6 napja

   @Ferenc Fogarasi Igen. Mint meghívottak vettünk részt ezen az előadáson. De a beszélgetésbe ennyi idő jutott a kisgépesekre. Ennyit lehetett elmondani ennyi idő alatt,úgy hogy a téma beszélgetésben a vezérfonalat nem mi húztuk.. Csak érteni is kell.

  • FŰRÉSZ MÁNIA HIVATALOS
   FŰRÉSZ MÁNIA HIVATALOS 6 napja

   @Ferenc Fogarasi Tájékozódj ember! 😂Azt én mondtam,nem egy szakértő. Egy favágó... 😁 Segítek megérteni,ha neked nem megy... Az E10-el,hozzákevert stabilizátor nélkül,ezt elkerülni nem lehet. ( Utalva itt arra,hogy előtte arról volt szó hogy csurig tankoljuk előtte a tankot.) A beszélgetést egészében illik érteni,nem kiragadott mondatok alapján. Én nem vagyok szervízes,lesz@rom ki mit tankol,ki mit gondol. Nekem nem érdekem sem ez,sem az az álláspont.De mondom,nézd meg a KÓBOR KISGÉP HIVATALOS ajánlását a youtube csatornájukon. Aztán lehet megvilágosodsz.

  • Ferenc Fogarasi
   Ferenc Fogarasi 6 napja

   @FŰRÉSZ MÁNIA HIVATALOS Még annyit, hogy a véleményt, erről a videóról írtam, mert ők itt nyilatkoztak ...

  • Ferenc Fogarasi
   Ferenc Fogarasi 6 napja

   @FŰRÉSZ MÁNIA HIVATALOS Csak hogy értsd ! 47.38-nál azt mondja a szakértő barátod, hogy ezt elkerülni nem lehet. Igenis el lehet, hamiskártyások vagytok ....

  • FŰRÉSZ MÁNIA HIVATALOS
   FŰRÉSZ MÁNIA HIVATALOS 7 napja +3

   Most hülyeséget írtál. Szégyelld magad te! A Kóbor Kisgépes kifejezetten említette az üzemanyag stabilizátort. Sőt,ha megnézed a saját csatornájukon tőbb filmben is elmondják.

 • eizo monitor
  eizo monitor 7 napja +2

  Megy a hablabalka. Miert nem fustol es tobbet megyek a a nyugati disellel? Amugy olcsobb.

 • Kránicz Lajos
  Kránicz Lajos 7 napja +2

  14:40 -nél elhangzik, hogy van, hogy csak cetánszám javítóval érhető el a szabvány 51-es cetánszám!
  Előtte meg valamikor, hogy az adalékolt cetánszám javítók lóf*szt SE (!) érnek, mert az összetevőknek kellene ezt a cetánszámot hozniuk!
  És rögtön meg is van a "nyugati" vs. hazai üzemanyag fogyasztás külömbség oka!
  (A hazai is "tudja" a szabványt, de csak papíron! Tűzben meg megismerni a valódi énjét (miként ez az aranyra, is igaz!) ami igazából GYENGE"!

  • f. l.
   f. l. 7 napja +2

   @Balázs Gaál szia gyere ki franciaorszàgba min 6 honapra tankolj francia benzint total sp 98 6 honapon keresztul vezess mi 1000 km havonta és menj vissza magyarba és majd megtapasztalod a kulombséget motor reakciok fogyasztàs ciao igaz disel re is total premium disel hez a magyar el van maradva 24 év tapasztalata !!!!!!!!!!!!!!!!!! az hogy papiron az eu s szabvànynak megfelel az csak egy dolog ez olyan mint 4 évvel ezelott a Volkswagen co 2 kibocsàjtàsi adatai !!

  • Balázs Gaál
   Balázs Gaál 7 napja

   Nem lehet meg a különbség oka, mivel nincs fogyasztáskülönbség a kinti és az itthoni üzemanyag között...

 • Zsoca Varga
  Zsoca Varga 7 napja +2

  Piros dizel!

 • Tibor Szabari
  Tibor Szabari 7 napja

  Sziasztok MK5 os Golfomba 2.0 FSI,, csak is a MOL 100 oktán benzint tankolom .....

 • mrlujoak
  mrlujoak 7 napja +2

  45:00-tól már bocsánat de más országokban már hosszú évek óta használják az E10-es üzemanyagot, és mi (TI) csak most kezdtek kísérleteket végezni, hogy ilyen, meg olyan körülmények között mi lesz az üzemanyaggal?!
  Komolyan, ezt hogy képzelitek?
  Így tesztek ki üzemanyagot a kutakra, hogy fogalmatok sincs milyen hatása van egy hosszabb, téli tárolásnak?
  Ez masszív szégyen!

  • mrlujoak
   mrlujoak 7 napja

   @Hexadecimal képzeld, de.
   Értelmezz!

  • Hexadecimal
   Hexadecimal 7 napja

   Masszív szégyen inkább az, hogy nem érted mi hangzik el a videóban. A doktor úr jelenleg egyetemi tanszéken dolgozik, és egyetemi projektet kezdtek meg ez irányban. Tehát neki semmi köze ahhoz hogy mikor milyen üzemanyag keveréket raknak ki a kutakra.

 • Adam Smith
  Adam Smith 7 napja +18

  OMV prémium dízel, sokkal csendesebb az autó

  • Gábor Dancs
   Gábor Dancs 6 napja

   Én is észrevettem, 97-es A3-mal kapcsolatban

 • NAGY Nagy
  NAGY Nagy 7 napja

  Soros..

 • Rōnin
  Rōnin 7 napja +15

  Igazából nem értem, Zöldy Mátén kívül a másik kettőt minek hívták, mert nem igazán tettek hozzá az előadáshoz.

  • flame04ful
   flame04ful 5 napja +1

   @[NEW] Hero :3 Így is kell, én is így teszek! :) De a kannába lévő üzemanyag tárolásról, na meg a motorkerékpár fém tankjába lévő tárolásról, amibe ajánlott üzemanyagot tárolni a korrózió miatt, oda 100-ast ajánlanak.

  • [NEW] Hero :3
   [NEW] Hero :3 5 napja +1

   @flame04ful Én a fűvágást a damilossal mindig úgy kezdem hogy bármilyen, bármennyi van benne kiöntöm mert azzal rángathstom eredmény nélkül. Mindig friss megy bele.

  • flame04ful
   flame04ful 6 napja

   @FŰRÉSZ MÁNIA HIVATALOS ✌️

  • FŰRÉSZ MÁNIA HIVATALOS
   FŰRÉSZ MÁNIA HIVATALOS 7 napja +1

   Ennyi időnk volt,ennyi mondanivaló fért bele. Ha érdekel,nézd meg a KÓBOR KISGÉP HIVATALOS csatornán több epizódban is foglalkozunk a témával.

  • flame04ful
   flame04ful 7 napja +1

   Balázs és László pedig nagyon is sokat hozzátettek. Az már más kérdés, hogy miért nem kaptak választ a kérdéseikre, csak maximum passzívan elfogadták, hogy tényleg jobb mellőzni kisgépekben az E10-t. :)

 • János Cseh
  János Cseh 7 napja +3

  Többször elhangzott a "szabványnak megfelelő",kérdés hogy ez a szabvány mennyire régi és mennyire veszi figyelembe a motorok fejlődését?
  A Delphi rendszerű diesel üzemanyagellátó rendszert egyre többen használják,sokan áttértek a Bosch-ról is,mivel jobb és olcsóbb.Egyetlen nagy problémája hogy a magyar gázolajat nem igazán szereti.Erről az injektor és a magasnyomású szivattyú felújításával foglalkozó szakemberek tudnának mesélni.Egy elismert cég honlapján olvastam: "Kisebb, gyorsabb rendszer mint a Bosch. Valószínűleg olcsóbb is, legalábbis gyártói szinten, mert bővül azon autómárkák köre akik ilyen rendszert építenek be. Pl. a mindig Bosch-ozó Mercedes is váltott.
  Egy hátránya van.

  NEM LENNE SZABAD MAGYARORSZÁGON FORGALOMBA HELYEZNI! A probléma:A Magyar Szabvány szerinti gázolaj minőség nem felel meg a Delphi szivattyú kenési igényeinek. Hangsúlyozni kell hogy, a szabvánnyal és nem az olajtársaságokkal van a baj. Bolondok lennének jobb gázolajat csinálni, mint ami kötelező.

  A kenési hiányosság következménye, hogy a nagynyomású szivattyúban elhelyezett kisnyomású tápszivattyú lapátjai megkopnak, berágódnak és tekintélyes mennyiségű fémreszelékkel telítik az injektorokat és velük együtt a komplett üzemanyag rendszert.

  • 9600GTMAN
   9600GTMAN 5 napja

   elmondták hogy a gyártók javaslata magasabb mit a minimális szabványnak megfelelő üzemanyag...ajánlott+ teljesítmény növelő és egyéb adalékokkal

 • Tomo F
  Tomo F 7 napja

  Nekem meg annyi a véleményem erről,hogy ez az Államháztartásnak egy marketing lépés a prémium. A fűtőértéke ugye nem mindegy. De annyira unalmas hogy még e körül forog a világ, hogy ki mit tankol. Csak fizetni kell. Aki meg arra esküszik hogy gyorsabb,és több üzemanyagot tartalékol, Nyugodtan tankolja a 100.ast. És lehet itt ócsárolni. Ez mind marketing. akár csak ez a Koronavírus,hisztéria keltés......

 • Nemeth Laszlo
  Nemeth Laszlo 7 napja +2

  Kerozin 95-ös felesben.

 • Miaminight
  Miaminight 7 napja +2

  Nekem dízelesként pont a legfontosabb kérdések maradtak ki! Hosszabbíthatjuk a üzemanyagrendszer és a motor élettartamát a prémium dízellel? A dízelhez kevert külön adalékok amiket pl autósboltban veszel valóban hasznosak e vagy feleslegesek(én itt nem az a cél hogy nem romoljon meg,hisz arról volt szó a videóban hogy inkább ne keverjünk bele ,ha az előbb említett a cél) Arra is kíváncsi lettem volna hogy vajon igaz e az a legenda hogy a prémium dízelben annyi tisztító adalék van hogy felesleges injektor tisztítót hozzáönteni egy tankhoz

  • vr810616
   vr810616 7 napja +1

   A prémium üzemanyag valamennyire növeli az élettartamot (finomabban is jár), adalékolni csak a simát lehet (de árban ugyanott vagy vele mint a prémiummal).

 • Michele Lagorio
  Michele Lagorio 7 napja +6

  Nem mindegy indulási pont és a cél állomás mekkora a szint különbség, merre fúj a szél, hány C° fok van.
  Nekem például munkába menet jóval kevesebbet fogyaszt az autó mint hazafelé, ok: 250m szint különbség.
  Oda felé 3,5/100 átlagot is hozok, haza felé szinte sose sikerül 4/100 liter alatt produkálni.

  • Endre Soos
   Endre Soos 3 napja +1

   En is ezt tapasztalom. Egy Budapest - Szeged utvonalon gyakran kisebb fogyasztas jott ki, mint visszafele. Eszak-nyugati szel... 0.1-0.5 l / 100km a kulonbseg. Magasabb homersekletnel kisebb fogyasztas jon ki, egeszen addig amig nem kell a klima. Ja es a forgalom: ha hosszabb szakaszokon nem lehet gyorsabban menni mint 80-100, nyilvan kisebb a fogyasztas mint ha stabilan lehet menni 130-cal.

 • DA M
  DA M 7 napja +1

  Tárolni már évek óta 100 as üzemanyaggal tárolunk mindent. Főlleg úgy ,hogy több honapig nincsenek használatban a motorkerékpárok. Nekünk eddig bevált.

 • ical ical
  ical ical 7 napja +2

  Szerintem az E10es benzinből többet fogyaszt az autó ,míg a 100asból kevesebbet! Ha mindenki azt mondja ,hogy a 100as benzin még E5ös , akkor Kápolnán a MOL kúton ,miért van írva a 100as benzinhez ,hogy E10?? Minden hol E5 van írva ,csak ott van E10es 100as Benzin...

  • Miklos Juhasz
   Miklos Juhasz 7 napja

   E5 regi 95 benzin 5.2/100km e10 uj 95 benzin 5.6/100km.. viszijt a 100 benzint tovabbra se eri mrg nekem mert annyival nem eszik kevesebbet hosszu távon sem.

 • Achitori
  Achitori 7 napja +3

  Mellettünk lévő kuton, 6,4% az e10 biotartalma. Kivan irva, meg fel is hivtam őket, és a szállitólevélen 6,4% volt azt mondták.

  • Tamas Fekete
   Tamas Fekete 6 napja

   @Balázs Gaál Én csak prémiumot tankolok így annyira nem jártam meg utána hogy hol miben írják a százalékokat de köszönöm a választ!

  • Balázs Gaál
   Balázs Gaál 7 napja +1

   @Tamas Fekete A kutakra V/V, azaz térfogatszázalék mértékegységben megy az anyag, kérd meg, hogy mutassanak egy szállítólevelet.

  • Tamas Fekete
   Tamas Fekete 7 napja +2

   De ha figyeltél a videóban elhangzik az energiaszázalék és a térfogat százalék. És az is elhangzik hogy kb 6,1 energiaszázalék van benne ami térfogatszázalékban 9 felett jön ki. Szóval könnyen lehet hogy a melletetek lévő kúton csak azt mondják amit nekik is mondtak. És az energiaszázalék nem pedig térfogat. Nem hazudnak de könnyedén félreérthető.

 • DJImrito
  DJImrito 7 napja +2

  MOL Premium és elégedett vagyok :) 💪🏻

  • DJImrito
   DJImrito 5 napja

   Norbert Kiss ??

  • N. Grósz
   N. Grósz 6 napja

   @Norbert Kiss nagy különbséget nem hiszem h tapasztalnál hiszen jó adalékok vannak a mol ban is, hisz előírás hogy nem lehet nagy eltérés!

  • Norbert Kiss
   Norbert Kiss 6 napja

   Nézz át a "sógorkúthoz" és majd ledöbbensz!

 • Is Má
  Is Má 7 napja +60

  Én személy szerint OMV 100 at tankolok mindig . Kiszámoltam havi szinten átlagosan 2000 ft plusz kiadást jelent mintha sima 95 E10et tankolnék ennyi nekem simán bele fér a havi kiadásaimba! Saját gondolatom ezzel kapcsolatban " Az vagy amit meg eszel".. Az autó is azt adja vissza amit kap!

  • Ádám Kocsis
   Ádám Kocsis 5 napja +2

   A maxxmotion is E10-es... Cefrét venni 400-ért kicsit drága... Maradok a 100-asnál...

  • Csicsacsi
   Csicsacsi 6 napja +2

   a 95-ös adalékolt max motion-al járnál ilyen szempontból a legjobban, ha az autód nem használja ki a 100-as oktánt(márpedig nem szokta leginkább), és nem áll benne az üzemanyag 1 hónapnál tovább

  • zoltan major
   zoltan major 7 napja +6

   Én a vadi új motorba is és a 30 éves fiat uno 1.5-be is 100-ast tankolok,a feleségem a mercibe prémium dízelt. Nem érdekel, mennyivel kerül többe, én így is törődöm velük.

  • Johnny On The Spot
   Johnny On The Spot 7 napja +11

   vegre egy normalisan gondolkodo ember

 • Boborján Pandacsöki

  Ezt nem teljesen értem, hogy gépjárművekbe való üzemanyag kapcsán miért nem egy nagy gépjárműszerviz képviselőjét hívták meg?

 • KOVROL
  KOVROL 7 napja +12

  mindig Shell-es voltam, amíg ki nem próbáltam az OMV 100at meg a prémium dízeljüket, még az opel combo füstölése és hidegindításos remegése (szar motrohanggal) is elmúlt. Igaz a shellnél dízelből az alapot toltam, lehet a shell prémiumja is segített volna ennyit rajta, de a benzines gépemben amióta OMV 100at tankolok Shell 100 helyett (10évig shell volt) csökkent a fogyasztásom, erőkülönbséget nem érzek (ember legyen a talpán aki 323 vagy 325ló között megérez valamit), de neves tunerek is mind az OMV 100at esetleg a MOL 100at javasolják, a SHELL-t meg végképp NE.

  • 9600GTMAN
   9600GTMAN 5 napja

   kár hoyg a környékünkün nincs omw csak shell a mol-os kút csak a gyatra e10 et és 3 féle dízelt árulnak

  • Dozer Hun
   Dozer Hun 7 napja +1

   Az Én tapasztalataim is hasonlóak.

 • fefe eeere
  fefe eeere 7 napja +4

  Szóval eindulok szembeszéllel nyugatnak Magyar gázolajjal aztán Ausztriában rátankolok osztrák gázolajat és a szembeszél ellenére kisebb gázadásra jobban megy az autó és az alapjárat is megnő,úgyhogy ezek az elvtársak magyarázhatják nekem hogy nincs különbség...

  • av manster
   av manster 6 napja +1

   @Péter Nieder szerintem az ufók vitték el a különbséget

  • Péter Nieder
   Péter Nieder 6 napja

   @Balázs Gaál Ezek szerint te voltál ott és nem én. Ez esetben természetesen te tudod jobban.
   Kérlek áruld el, mennyit evett az autóm, amikor nyaralni voltál vele és merre nyaraltál?

  • Balázs Gaál
   Balázs Gaál 6 napja

   @Péter Nieder Kiváló mesék, tudsz még ilyeneket? A Vitara semmilyen benzinnel nem eszik 5,3 litert 130-nál, se megpakolva, se üresen, valamint ugyanolyan körülmények között másik benzinből se fogyaszthat másfél literrel többet, mivel akkor a kipufogón elégetlen üzemanyag távozna. A fizika a Suzukira is vonatkozik.

  • Péter Nieder
   Péter Nieder 6 napja

   Szlovéniában tankolt legolcsóbb benzinnel 5.3-at evett az autó, autópályán tempomattal megpakolt csomagtartóval 130-al, míg itthon a Királyi olajtársaság 100-as prémiumjával 6.7-6.8L/100km 130-al üres csomagtartóval!!! Jó nagy lejtők voltak ezek szerint a Szlovén autópályán is!!!(2018-as Vitara)
   Másik
   Anyámnak a régi Swiftbe tankoltam 100-as ÖMW-s benzint, ez volt az első kérdése:
   Mi a pics@t csináltál a kocsival, mert megy mint az állat?

  • Balázs Gaál
   Balázs Gaál 7 napja +2

   Alapjárat is megnő? Vidd el szervizbe...

 • Takács József
  Takács József 7 napja +4

  Simán logikus az Alpokkal kapcsolatban, amiről az úriember beszél. Csakhogy én 15 éve az Alföld közepén lakom. Eszik a Suzukim 8.5 liter/100km-t totál vegyesben. kb. 2 hetente járok Zemplénbe autópályán, az sem túl nagy szintkülönbség, ugyancsak 8.5l/100km fogyasztással. Voltam kint Ausztriában 2x1 hetet, teljesen körbejártam Ausztria határvonalát. Jó sokszor felmentem magasra és lejöttem, ahol szerpentin volt vagy élvezetes kanyarok, ott igyekeztem vigyorogva autózni. Annyira, hogy váltófelújítás lett a vége, mert szegény nem bírta ezt az igénybevételt. Sokszor 2. sebességi fokozatban padlógázon 50-nel araszoltam felfele az Alpok nevű kis buckának, vagy 3. sebességi fokozatban "üveghangon" próbáltam tartani valamennyire a forgalom ritmusát az emelkedő autópályán. Mégis 1-másfél liternyivel kisebb fogyasztás jött ki a megtett 2x2700km-en, mint itthon. Teljesen értem a logikát az elmondottakban... Hisz' több helyen 110-zes korlát volt rövidebb szakaszokon Nyugat-Ausztriában. De az olasz és német határnál olyan emelkedőkön küzdötte fel magát a verda, hogy elgondolkodtam nem-e fog szétesni szegény. Mindenesetre érdekes előadás volt, a csodaadalékokkal kapcsolatos dolgok kicsit sem leptek meg. Azért kíváncsi lennék egy független laboratóriumi tesztre Európa kútjaiból vett mintákkal...

  • Takács József
   Takács József 7 napja

   @Rusty Nem azt mondtam, hogy biztosan az üzemanyaggal van a baj. Csak épp olyan tényezők voltak, amik nagyrészt jelentősen emelik a fogyasztást, mégis az ellenkezőjét tapasztaltam. Mint írtam, teljesen megértem az indoklást, csak annak adtam hangot, hogy a logika ellenére mégsem így tapasztaltam.

  • Rusty
   Rusty 7 napja +1

   Volt erről egy videó, h teszteltek 4 félét padon merve ugynaazt a ciklust lefuttatva! Osztrák omw, magyar molos, szerb, ill. vmi hazi pancsoltat. Egyedül az utóbbinal jött ki h vmi 8-10%kal szarabb, többi 1%on belül. Ez mérés. Az nem mérés h itt ennyi ott meg annyi szokott lenni és jol levonom a tanulsagot. Rengeteg faktor van, amit nem is nézel, de tudem legkönnyebb rafogni az üzemanyagra...

  • Kránicz Lajos
   Kránicz Lajos 7 napja

   @Takács József Köszi! A váltó nyelestengely csapágy hibát tudtam, de ez így már durva! =:-O

  • Takács József
   Takács József 7 napja

   @Kránicz Lajos 2 motorolajcserénként cserélve, piszok drága olajra. Sőt, az osztrák kirándulás előtt is cserélve lett. Sajnos a Swiftek váltója ilyen. Mindig fogsz találni fémet a leengedett olajban. Ezért fogynak a km óra jeladók is, mert a jeladónak semmi baja, csak 1 centi vastagon lesz rajta a reszelék. A Swift/Ignis váltófelújítás külön iparág, de már a Vitaráké is.

  • Kránicz Lajos
   Kránicz Lajos 7 napja

   A váltóban nem ártott volna olajat cserélni időnként, és ugyan úgy rendszeresen olajszintet nézni abban is! ;-)

 • astonalex78
  astonalex78 7 napja +1

  Kissé csalódott vagyok. Tényleg a marginális OT tárolás, és a fűnyíró tárolás a prioritás? Nem pedig az, hogy "mai" autók esetén milyen üzemanyag, milyen hatást ér el az autók esetében?
  Ez utóbbi szerintem sokkal hasznosabb lett volna.

  • astonalex78
   astonalex78 7 napja

   @Novák Zoltán nem erre gondoltam, hanem pl. arra, hogy milyen autónál van a magasabb oktán számnak a placebo hatáson kívül jelentősége. Meg a tisztító hatás (ha egyáltalán van ilyen), meg hasonlók.

  • Novák Zoltán
   Novák Zoltán 7 napja

   astonalex78 nekem az jött le, hogy mai autónál nincs semmilyen hatással a működésre. (Kivéve ha az állásban belerohad)

 • Gergely Batary
  Gergely Batary 7 napja +3

  A kisgépes dolog nálunk is probléma, oktoberben lerakjuk, márciusban indítanánk és nem megy. Se fügyíró, se fűkasza, se sövényvágó...
  Hogy lehet ezt megoldani? Az szintén nagyon káros, ha 0ra kihajtom belölle.

  • Dávid Bereczki
   Dávid Bereczki 7 napja

   ja és érdemes 100as benzint használni mindig.

  • Dávid Bereczki
   Dávid Bereczki 7 napja

   ősszel mikor már nem használod tovább, kijáratod belőle a benzint, kicsavarod a gyertyát majd öntesz a gyertyanyílásba egy evőkanálnyi motorolajat. picit meghúzgálod a berántó zsinórthogy mozduljon a dugattyú és szétterüljön a hengerfalon az olaj és kézzel visszacsavarod a gyertyát. tavasszal kiöntöd az olajat és könnyebben fog indulni ugyanis az olaj miatt nem tud leraköódás képződni az égéstérben.

  • Miklos Juhasz
   Miklos Juhasz 7 napja

   100 benzint bele valamint most ha lehet megoldani akkor havonta 15 percre beinditani.

 • Stratos Lockon
  Stratos Lockon 7 napja +1

  Csakis OMV és csakis 100-as, nuku etanol. Ja hogy drága? Nézőpont kérdése, az szerintem drágább lesz ha az etanol miatt minden egyes gumi tömítést cserélni kell ami benzinnel érintkezhet.... (az etanolban oldott víz korrozív hatásáról nem is beszélve).

  • Stratos Lockon
   Stratos Lockon 5 napja

   @Derively Inkább fogalmazzunk úgy hogy állítólag nem okoz gondot, még nem tudjuk biztosra. Az árkülönbség meg nem akkora hogy bárkit is földhöz vágjon.

  • Dozer Hun
   Dozer Hun 7 napja

   @Péter Kalmár Ha jól tudom a Shell-ben etanol van, az Omw-ben etbe, a Mol-ban is etbe bár ebben nem vagyok 100%-osan biztos. (100 benzin)

  • Péter Kalmár
   Péter Kalmár 7 napja

   @Derively 100 - asban inkább csak kötött formában találsz etanolt (ETBE). Ami nem káros a tömítésekre, nem romlik meg gyorsan stb.

  • Derively
   Derively 7 napja

   Amikor behozták ezt az E10-et, tisztán adtak egy listát, hogy milyen évjáratú autók nincsenek felkészítve rá.
   Ha 20 évnél idősebb a kocsid, akkor van esély rá, de például a Ford-oknál 28 évre visszamenőleg nincs gond.
   Az már más kérdés, hogy a 100-as benzinben is van etanol (maximum 5%, innen jön az E5).

 • Andras Volarik
  Andras Volarik 7 napja +28

  Én személy szerint 100-assal járok mindig. Ezen belül Shell-t és OMV-t próbáltam, Shell-nél 13-13,5 L/100 km volt a fogyasztás, míg az OMV-vel gyári 11,3 (csak városban) ami szerintem iszonyat durva különbség és hangsúlyozom mindkét cégnél a legdrágább, legmagasabb oktánszámú benzint próbáltam. Részemről OMV 100+ erősen ajánlott.

  • Gábor Kis-Prumik
   Gábor Kis-Prumik 20 órája

   @Tamás MAzzal gondolom tisztába vagy,hogy nem azért fogyaszt bizonyos kutak üzemanyágából többet az autó mert jobban szereti,hanem mert szar.

  • Ferenc Balázs
   Ferenc Balázs 5 napja

   @Dozer Hun üzemanyag szivattyú fogyasztásban nàlam a shell vezet! Két különböző benzines autómnak ment tönkre a shell benzintől,de olyan szinten,hogy a szigetelést lemarta a vezetékekről.Azóta máshol tankolok...

  • Atti F
   Atti F 7 napja

   @GaborBartal Valószínűleg egy "észlénnyel" van dolgunk...

  • Andras Volarik
   Andras Volarik 7 napja +1

   @Tamás M Gratulálok, átjött a lényeg :D

  • Dozer Hun
   Dozer Hun 7 napja

   @Tamás M Éves szinten nagyon is számít az a +1-1,5 liter, ha sokat mész, abból a + ból, szinte egész nyáron motorozom.

 • Juraj Gódány
  Juraj Gódány 7 napja +1

  Németországban E10????? baszik nektek legények???

  • Tamás Szilágyi
   Tamás Szilágyi 6 napja +1

   Igen. Baden Württemberg tartományban élek, kb mindegyik kúton van super e10, Sima super ( e5 ) 🤔🤔🤔

 • zoltan major
  zoltan major 7 napja +4

  1% jött ki??? Még Boszniában is 5,7-5,8-as átlaggal közlekedtünk a 95-ös benzinnel,amíg itthon 100-110-zel 7,3-at tankoltam a motorba 100-as evoból. A kaposvári mol kúton, innen a harkányi mol hajszál pontosan 100 km. És mindenki ezt mondja,hogy jobb a benzin, a gázolaj, sőt az lpg is uobb olaszországban.

  • Rusty
   Rusty 7 napja +1

   Köszönöm, hogy megosztottad velünk a szakszerű, megismetelhető méréseidet. Így mar igazad van. Köszönöm Mérnök Úr!

  • zoltan major
   zoltan major 7 napja

   @Rusty mindenki ezt mondja ez nem legenda. Boszniában is 140-160-nal mentünk. A násik: autópályára soha nem megyünk,kurva unakmas motorral.A harmadik: Korán reggel indultam,hidegben teli tankkal és nagyon lassan100.110-zel és nincs autópálya Harkányig. 7,3-at akkor evett itthon a motor,ha két szenéllyel 180- al mentem. Látszik nem sok tapasztalatod van ezen a téren. Igen sokat jártam külföldre és dolgoztam is olaszországban, ugyanezt tapasztaltam még az autógázzal is.Most Bmw vel motorozok,ez írja a fogyasztást,ugyanez a helyzet. Biztos ez is legenda😃

  • Rusty
   Rusty 7 napja +2

   Boszniában szinte nincs autopalya ill 1 nagy hegyvidek az egész, ergo kis sebsesseggel haladsz, lépten-nyomon falu, stb. Ezért a kisebb fogyasztás. Az a baj igy születnek az ilyen legendák, mikor min. 10 faktorbol csak 2-3at veszünk figyelembe.

 • Partner 313
  Partner 313 7 napja +2

  Akkor jobban megeri az auto élettartama es fogyasztasa szempontjabol pl egy Auchan gazolajat tankolni olcsobban, mint egy Shell vagy Omv?

  • Péter Dsupin
   Péter Dsupin 7 napja

   @Oktim olvasd utána....az auchannak nem szállít a mol...

  • Péter Dsupin
   Péter Dsupin 7 napja +1

   @Oktim értelek...nem okoskodni akartam ne érts félre de nemnagyon hiszek ezeknek a "szakértőknek"az én tapasztalom más..de reméljük mindenki tudja mit csinál.nekem az auchanos üzemanyagok beválltak és bátran ajánlom mindenkinek..a qashqai a benzinjükből 7 litert eszik..a mondeo a gázolajukból 5,8-6,3 között.de ez vezetési stílustól változik....

  • Oktim
   Oktim 7 napja +1

   @Péter Dsupin Kíváncsi lennék hogy honnan tudod hogy honnan veszik az üzemanyagot? Az előadásban az volt hogy magyarországon nagyjából mindenkinek a mol szállít mert az van itt, ezért az az olcsó. 59:40

  • Oktim
   Oktim 7 napja +2

   @Péter Dsupin Senki nem mondta hogy szar! Egyszerüen csak nem tudom hogy az előadás melyik része igazolja azt hogy jobb a bevásárlóközpontos üzemanyag mint a töltőállomásos. Én orange kúton szoktam benzint tankolni, szerintem az is hasonló kategória. Probléma nem volt vele, de a fogyasztás megnőtt. Az új(használt) autómba amit hoszútávon tervezek megtartani csak 100-as E5 megy.

  • Péter Dsupin
   Péter Dsupin 7 napja

   @Oktim tapasztalatból beszélek és nem papírról!!az auchan lett vagy litvánoktól veszi az üzemanyagot nagyker áron ezzel kikerüli a töbletköltséget..ha annyira szar lenne az üzemanxaguk akkor a mondeo dpf szűröje beszart volna meg az egr is...eddig kb110000 km tettem meg a gázolajukkal minden probléma nélkül.tehát biztosan szar ugye...

 • Péter Takács
  Péter Takács 7 napja +2

  Arra nem válaszolt a szakértő, hogy a prémium üzemanyag meddig lesz forgalomban etanol keverése nélkül.

  • pundzsu
   pundzsu Napja

   @lmonoki Akkor már más tipusú, modernebb anyag lesz benne, a mai rossz tulajdonságok nélkül. Legalábbis ez a megadott cél.

  • lmonoki
   lmonoki 7 napja +1

   Amíg az aktuális szabvány megengedi.. Ott volt a táblázat hogy 2005 óta hogyan változott az ETBE és az etanol tartalom. Ha 202x-ben az lesz a szabvány hogy miden kúton tankolható üzemanyagra előír minimum x%-ot, akkor a prémiumban is lesz.. kérdés mi lesz hamarabb: a szabvány változása - vagy más meghajtás (hibrid, tisztán elektromos, üzemanyagcella (hidrogén) vagy bármi egyéb -felhúzós, lendkerekes, Frédi-Béni lábhajtásos :)

 • Juraj Gódány
  Juraj Gódány 7 napja +11

  E10 a legnagyobb faszság👎👎👎👎👎👎👎👎

 • Juraj Gódány
  Juraj Gódány 7 napja +3

  Olaszországban,Auszriában,Németországban nem létezik E10 hahaha!!!!🤮🤮🤮🤮🤮

  • Viktória Szabó
   Viktória Szabó 5 napja

   Plusz egy (NRW), hogy németországban is van e10, ráadásul Anti-Schmutz formulával, ennek ellenére sokan nem szeretik; direktbefecskendezéses autókba pl nem is ajánlott tankolni, a visszamaradott égéstermék hosszabb távú használat mellett nagyon lerövidíti a befecskendezőrendszer élettartamát.

  • theseptimel
   theseptimel 7 napja +1

   Ahol én élek, Észak-Rajna-Vesztfáliaban minden kúton van...

  • Gyuri Nagy
   Gyuri Nagy 7 napja

   @Dániel Kiss Eddig csak a shellhez jártam ,1x ki próbáltam a totált is az audi cemtrumnál hamburger str, szerintem nagyon jó az is ,aralt még nem használtam

  • Dániel Kiss
   Dániel Kiss 7 napja +5

   Ez így van, nem tudom, honnan veszik, hogy ez már régen van pl. Németországban...Drezdában, ahol élek, egy átlag 10 oszlopos Shell kúton 1 oszlopon van E10 és a többi E5.

 • Eidmunchen
  Eidmunchen 7 napja +16

  A legfontosabb kérdések fel sem merültek! Miért van még mindig Németországban E5 95 is (?!) ha ez kötelező környezetvédelmi intézkedések/szempontok alapján alkalmazhatatlanná vált? (((((ki keres az etanol produkcióval/termeléssel rendesen Magyarországon?)))) .. és , hogy hol rejtegették a zebracsíkos inges kék keretes szemüveges arcot eddig :D

  • Balázs Gaál
   Balázs Gaál 7 napja +4

   Nincs betiltva az E5, csak meg kell lenni a bekevert biokomponens aránynak. Németországban úgy is veszik az E10-et, hogy ott van mellette az E5 (mivel éves szinten teljesítik az előírást), nálunk, a fotelszakértők országában ez nem opció.

 • Lacike
  Lacike 7 napja

  Most ha kb 20 éves autóba amibe 95 van előírva fogunk ezek után 100 tankolni rendbe e van ez ? Nem e hibásodhat valami a nagyobb (100) mint az előírt (95) üzemanyag miat a motoron ? Köszönöm.

  • szabiyt
   szabiyt 5 napja

   @Lacike Anyagiak miatt gondoltam a vegyes használatra.

  • Lacike
   Lacike 7 napja +1

   @szabiyt miért nem csak 100-ast ?

  • szabiyt
   szabiyt 7 napja

   Enyém 15 éves a könyv szerint 95 és 98 az ajánlott. Utóbbit alig egy két kúton kapni.
   Ezért arra gondoltam, hogy tankolom a 95-e10-es és a 100-as benzint vegyesen.

  • Lacike
   Lacike 7 napja

   @Stratos Lockon aha :-) értem akkor már.

  • Stratos Lockon
   Stratos Lockon 7 napja

   @Lacike Nem, a te esetedben mivel az autó még 95-ösre készült a magasabb oktánszám pont hogy csökkenti a kopogás esélyét.

 • Zoltan Petofi
  Zoltan Petofi 7 napja +30

  Ha ott lettem volna meg egy kerdest tettem volna fel hogy ez a noveljuk az etanol aranyat ami noveli az uzemanyag romlandosagat iranyvonalat hogy fogjuk osszehozni azzal hogy amugy meg nyomjak a plug in hybrideket. Ahol a mai modelleknel az a cel hogy a napi ingazast meg tudjuk tenni tisztan elektromosan. Nalam egy ilyen auto tudna azt eredmenyezni hogy egy evig nem kapcsol be a benzin motor mert napi 15 kilometert ingazom csak. Na most akkor minden evben szedethetem szet az egesz motort mert belerohadt az e10? Szoval ez a ket iranyvonal hogy jon ossze.

  • Levente Dávid
   Levente Dávid Napja

   ​@Somogyvári Dávid Badarság..

  • Somogyvári Dávid
   Somogyvári Dávid 5 napja +2

   @ww95 Egyrészt az elektromos még aránytalanul drága, nagyon gyenge hatótávja van, gyér a töltő- hálózat, a felhasználási területeken nem szennyez, cserébe az előállítási területen sokkal szennyezőbb, mint a belső égésű. Az elektromos már az előállítást követően annyit szennyez, mint a dízel 10 év alatt. Ennyi!!!

  • ww95
   ww95 7 napja +1

   Ne vegyél belső égésű járművet. Se benyát,se dízelt, se benzinest. Elektromosat vegyél. Azzal véded a környezetet,a gyereked tüdejét,meg a másokét. Ennyi.

  • Tibor Marczell
   Tibor Marczell 7 napja

   @donphobos Nekem BMW 330e van. Nincs abban semmilyen számláló. Helyben elég nekünk az elektromos hatótáv, volt hogy 3-4 hétig nem is használtuk a benzin motort. Persze 98-ast tankolok ha kell.

  • Mark Kot
   Mark Kot 7 napja

   De akkor neked nem hibrid kell, hanem teljesen elektromos autó.
   Mindenféle hibrid csak bullshit, hogy a károsanyag kvótába beférjenek a gyártók.
   Technológiai zsákutca és csak ezért gyártják őket. De nagyon hamar el fognak tűnni, ahogy kicsit fejlődik az akku technológia.

 • Gergő Molnár
  Gergő Molnár 7 napja +6

  a szembe szél miatt fogyaszt többet itt Magyarban az autó. igen, elhiszem :DDDDDDD ki ez a madár?

  • Dozer Hun
   Dozer Hun 7 napja +1

   Minél nagyobb egy gépjármű homlokfelülete, annál jobban befolyásolja a szél a fogyasztást. Volt egy 2.8-as Fiat Ducatom, normális időben 8,6-9,5 körül fogyasztott, de erős szembe szélben a 12-öt is megette.

  • birgula011
   birgula011 7 napja

   @Péter Takács akkor én jelentkezek! Hosszú utakra használt benzines autóm fogyasztása stabil 5.3 l volt külföld belföld mindegy volt 100km/ ó higgadt vezetés.

  • flame04ful
   flame04ful 7 napja

   @Gergő Molnár :D

  • Gergő Molnár
   Gergő Molnár 7 napja

   @flame04ful :D

  • flame04ful
   flame04ful 7 napja

   Ja Gergő Madár lemaradt! :))

 • flame04ful
  flame04ful 7 napja +22

  Nagyon hasznos videó volt!
  Köszönöm Dr. Zöldy Máté! ✌️

 • Vlácsovics Gábor
  Vlácsovics Gábor 7 napja +11

  E5 100 kevesebbet fogyaszt, mint a e10 95. Lehet drágább de jobb.