Nyomjuk, anyukám! 10. rész - Szexedukáció (Nánási Pál és D. Tóth András)

Megosztás
Beágyazás
 • Közzététel: 2020.jún.22.
 • Voltak elveink, aztán lett gyerekünk - ezzel a szlogennel folytatjuk, kicsit megújítva a WMN Produkció saját fejlesztésű sorozatát a szülőségről. Műsorvezetők: Sena Dagadu és D. Tóth András.
  Katt a feliratkozáshoz! huchannel.info/CHKl...
  Facebook: wmnmagazin
  Instagram: wmnmagazin
  10 héten át egy-egy témát járunk körbe Sena és Bandi segítségével. Hozzájuk csatlakoznak ismert szülők és szakemberek - hogy együtt megpróbáljuk megmutatni, milyen sokszínű a szülői lét. Ez egy tabumentes, kamumentes, egyszerre vicces és komoly online tér, ahol nem a tutit mondjuk, "csak" az őszinte véleményünket - és ahol a Ti véleményeteket is várjuk kommentben itt, a HUchannel-on, a WMN felületein.
  A tizedik rész címe: Szexedukáció
  Ebben a részben Bandi és Nánási Pál arról beszélgetnek, hogy mi lesz, amikor a gyerekeik olyan korba érnek, hogy már kérdéseket tesznek fel a szexről. Két tizenévest is megkérdeztünk, hogy mikor találkoztak először pornóval, és a válaszaikból kiderült: Bandinak és Palinak nincs olyan sok ideje gondolkozni azon, hogy mit mondanak. Ha bennetek is vannak kérdőjelek a témával kapcsolatban, nézzétek meg a beszélgetést!

  Alkotók:
  Dagadu Sena
  Dián Dóra
  D. Tóth András
  Iváncsics László
  Kerepeczki Anna
  Marossy Kriszta
  Molnár Erika
  Szentkuti Judit
  Tóth Flóra
  Gyártó: WMN Produkció
 • Szórakozás

Megjegyzés • 19

 • A B
  A B 6 napja +1

  egyébként a szülőknek nem ártana magukat is felvilágosítani bizonyos dolgokról. pl milyen nemibetegségek vannak és azok hogy terjednek. a legtöbbünk nem kap otthon ezzel kapcsolatban felvilágosítást, mert ezekkel még felnőtt 40+os emberek sincsenek tisztában. sajnos. így a fiatalok sokszor komoly árat fizetnek, miután elkapnak valamit. vannak lány ismerőseim, a huszas éveikben, akik össze vissza lefekszenek mindenkivel, nem hajlandóak védekezni, mert hogy ők fogamzásgátlót szednek... arra is fel kell hívni a lányok figyelmét, hogy csak azért mert egy fiú azt mondja nekik, hogy menstruáció alatt nem baj ha beléjük élveznek az azért nem így működik és ne hagyják /védekezzenek. egyébként sok sráccal nincs elbeszélgetve arról se mi is számít erőszaknak. persze ezek nem a 7 éves korosztálynak való témák, viszont ez jó pár dolog amikről az elmúlt években hallottam az ismerettségi körömben. sok ilyen helyzet megelőzhető lett volna, ha ezek a fiatalok kapnak rendes felvilágosítást és nem egymást tanítgatják hülyeségekre

 • Bernadett Hegedűs

  Őszíntén szólva nem emlékszem, hogy kaptam volna e felvilágosítást. A suliban igen, de addigra már tudtunk a lényeget... 😄
  Sajnos az én szüleim kicsit prűdebbek talán. Nálunk ez a téma tabu. (Legalábbis az én szememben biztos) most nem azt mondom, hogy ha valami bajom lenne vagy kérdésem, nem furdulhatnék hozzájuk. Dehogynem.
  Ahogy emlékszem, voltak (vagy vannak most is) ugye a napi lapok, azok hátulján meg mindig volt valami “cicis néni”. Akkor láttam először ilyet. Aztán jöttek a magazinok hátulján lévő fizetős/letölthető cicis nénis icuri-picuri képek telefon háttérképnek.
  Aztán hozzáteszem van egy bátyám, aki 5 évvel idősebb nálam. Jóval többet tudott a dolgokról, főleg egy szobában laktam vele.
  Mondhatni mindent tőle tudtam meg. Ezért sincs a mai napig tabu köztem és a bátyám közt. Mi előbb tudtunk mindig a másik dolgairól, mint a szüleink. Mi ezt megbeszéltük magunk közt és ennyi. Meg hát addigra beindult az internet világa, mindennek utána tudtunk járni. Valahogy így nem éreztem azt, hogy nekem erről beszélnem kéne a szüleimmel. Ennek ellenére nem gondolom azt, hogy trauma ért volna vagy bármi, vagy tudatlan lennék.
  Ami a pornót illeti, fele igaz, fele nem.
  Nyílván ez erotikus színészet. Szóval rá van játszva rendesen. De ne menjünk a tények mellett, ami pedig a sok “kategória”. Azért van ennyi kategória, mert ennyi fétis (vagy több) létezik, betegebbnél, betegebbek.
  Én inkább azoktól védeném a gyerekem...

 • Edina Lakos
  Edina Lakos 9 napja +3

  A 10 éves kisfiam egy vasárnapi ebéd során rákérdezett hogy lesz a gyerek? Először meglepett ez a hirtelen érdeklődés ,de aztán elkezdtük neki mesélni hogy amikor egy bácsi és egy néni szeretik egymást és nagyon szeretnének kisbabát akkor megölelik egymást és erősen arra gondolnak hogy babájuk legyen. Latszolag ki is elégítette a kíváncsiságat ez a válasz, de láttam hogy nagyon gondolkodik. Majd 1 perc múlva megszólalt : - Ja! Azt hittem szexelnek! - Na ez volt az a pillanat amikor nem tudtam mit szólni 😂 A mai világban ahol bárhol bármikor elérhető a net és azon bármi eléf hamar felvilágosulnak a gyerekek. Na és persze egymástól, barátoktól , osztálytarsaktól is hallanak ezt azt. Mi szülők azt gondolom annyit tehetünk hogy megpróbálunk az ő koruknak megfelelően válaszolni ha kérdeznek . Nem egyszerű!!!!

 • Luca Kornélia Kósa

  nem neztem meg vegig teljsesen - de most tenyleg az van D.Toth Andras es Nanasi Pal megbeszelik, hogy a 87-ben kiadott 'szakkonyv' durva? :( en nem akarom ezt a sorozatot bantani, de nem lehet, hogy szakembert kellene megkerdezni errol a temarol IS, vagy legalabb egy szakembert IS? mert az o kommentjeik az elso tiz percben szerintem pont a rossz beidegzodeseket segitik. nekem is azt meseltek a szuleim, hogy a nagy szeretetbol lesz a gyerek - es mar otevesen is sejtettem, hogy azert ahhoz meg valami konkretabb is kellene... amugy szerintem egy ovodas sokkal nagyobb termeszetesseggel fogadja el azt a reszletet amit Andras felolvasott - es talan egy 8-9 eves venne nehezebben, de lehet, hogy tevedek.

  • Judit Nagy
   Judit Nagy 8 napja

   Ja, nagyon vicces hogy ott hüledeznek hogy hű de durvaa Andras milyen konzervativ haha. Emlekszem a konyvre nem tudom mikor volt de mar tudtam olvasni elolvastam es hasznos volt es annyi. sokkra nem emlékszem.

 • Róbert Rakonczai
  Róbert Rakonczai 13 napja +1

  Sztem ez inkább "nyomjuk, apukám" -rész volt! :)

 • Ponori Thewrewk Anna

  Ajánlom Mester Dórát vagy
  "Hormonmentes" Jankát.

 • Hajnalka Böröcz

  Ezt a könyvet kapták kölcsön a gyerekeim a 4.osztályban, a szexualedukacios órán ebből tanulnak. Németországban élünk.

 • Viktoria Lakatos
  Viktoria Lakatos 17 napja

  Jó volt a végpoén/feloldás...

 • Héder Bettina
  Héder Bettina 17 napja +3

  A szüleim nekem is ezt a Peti, Ida és picuri könyvet adták oda (és szerintem a 2 idősebb testvéremnek is), hogy "tessék, ezt olvasd el" 😃 visszaemlékezve nekem nagyon érdekes volt és semmilyen rémületet nem okozott. Egyébként évekkel azelőtt, hogy odaadták volna, megtaláltam a szekrényben és magamtól is nézegettem titokban és kiszineztem benne amit lehetett, csak akkor még olvasni nem tudtam 😂
  Szóval szerintem, minél konkrétabban elmondjuk a gyerekeknek annál jobb. Nem az lesz, hogy évente megkérdezi és mindig más 'mesét' hall. Az interneten úgyis megtalálja ezeket, mert kíváncsi, és emiatt jobb lenne ha inkább a szülőtől hallaná ezt először.
  Vagy ne adj Isten hamarabb él nemi életet mint hogy megtudja, végülis mivel járhat az, ha lefekszik valakivel. (Történt már ilyen)

  • Tünde Kerner
   Tünde Kerner 16 napja +2

   Én is emlékszem erre a könyvre, szerintem sincs vele semmi baj :-)

 • Felcsúti Maradona
  Felcsúti Maradona 17 napja +1

  Sajnos a balkáni módi, alkoholizmus és szégyenlőség, mit várhatna a gyerek? :(

 • Mari Anna
  Mari Anna 18 napja +6

  Az említett képregény (Peti, Ida és Picuri) nekem is megvolt abban az időben. Szemérmesebb szülőknek kiváló segédeszköz a felvilágosításhoz, nagyon szemléletes szövegek és rajzok vannak benne. Én 12 éves koromban (80-as évek végén) bevittem az iskolába, gondoltam, felvilágosítom az osztálytársaimat is, de a szűkagyú napközis tanítónő elkobozta tőlem, úgy kellett visszakönyörögnöm tőle napközi végén. :D

 • Artner Istvánné

  Vvv

 • Erika Klégerné
  Erika Klégerné 19 napja +4

  Luca egy külön adást is megérne!

  • Viki Dines-Keresztes
   Viki Dines-Keresztes 18 napja +3

   Adom, sőt egy sorozatot!!! A tiniknek mindenkeppen segitseg lenne, a nyiltsaga miatt is...

 • Eva S
  Eva S 19 napja +29

  Biztos bennem van a "hiba". De amikor a 3-4 éves gyerekem anno megkérdezte: "mi az ami apának ott lóg ahol nekem a punim van?" Spontán el tudtam neki magyarázni, hogy a lányoknak punijuk van a fiúknak fütyijük, mert így születünk, hogy a fiú meg a lány azt össze tudja tenni amikor eljön az ideje. Ettől leszünk/lehetünk egy pár amikor megtaláljuk a szerelmünket, mert csak olyankor működik. Mert a nemi szerv ahhoz kell hogy kisbaba születhessen amikor a szülei azt szeretnék... Ekkor megkérdezte: "és hogyan kell összerakni?" Erre elmagyaráztam, hogy az bonyolult, mert csak akkor működik ha két ember szerelmes, ezért majd mi is akkor beszélgetünk még erről amikor nagyobb lesz - hogy jobban megértse - és szerelmes.
  Kb 10 éves volt, amikor "véletlen" a könyvesboltban járva rátaláltam a neki való könyvre: Amit a szüleidtől nem mersz megkérdezni címmel. Azt kértem, hogy forgassa, aztán beszélgessünk. Miután persze nem volt hozzá kérdése, én vettem vele elő a könyvet és hangosan olvastam belőle, és rákérdeztem a felmerülő dolgokra (mert a gyerekek alapból őszinték), hogy ezt vagy azt látott e/hallott e már? Érti vagy sem amiről szó van? Érdekli e? Gondolt e már a csókolózásra, stb. (Sose jöttem a méhekkel 😉)? Persze jött a "jól van anyu hagyjál már, még nem érdekel a téma...
  Aztán 2 év múlva elkezdtek jönne a "véletlen" fel fel bukkanó kérdések: "Te mikor csókolództál először"...
  Aztán 13 évesen "véletlenül" visszakérdeztem: "csókolóztál már?". Amire jött a válasz, hogy hááát. Na akkor mondtam, hogy most kell leülni beszélgetni (kiüríteni a szex bilit 😥), és azon nyomban le is ültünk (mert szerintem az őszinte beszélgetést nem lehet húzni, halasztani)...
  És hát fel lettem világosítva:, mert hogy ők a barátnőikkel mindent megbeszélnek, van akinek már meg is volt az első, látott már p-filmet is és csak azért nem csinálta még, mert nem találta meg az igazit akivel tényleg járna, még csak "flörtölget és csókolódzik" mert ebben a korban így szokás 😲...
  A talán anyádtól is megtudhatsz valami fontosat vagy újat kijelentésre, megkaptam, hogy azt nem nagyon hiszem, meg azt is röhelyes szavakat használok, amiket már senki a világon nem használ, már mindennek van modern angolos elnevezése és jó lenne ha felzárkóznék (minden téren). Erre mondtam, hogy jó de a védekezés, a nőgyógyász az fontos... és elrohanok a boltba és veszek óvszert meg kérek időpontot a nőgyógyászhoz...
  Erre az volt a válasz "Csak nem gondolod hogy lefekszem egy olyan fiúval aki arra nem képes, hogy egy óvszerről gondoskodjon ha azt szeretné!" (Ekkor egy kicsit fellélegeztem, hogy mégse rágtam hiába a fülét, valami mégis csak megragadt nála.)
  Akkor azért mégiscsak beszélgettünk egy kicsit, és abban maradtunk, hogy amennyiben már tervezi a dolgot majd beszélgetünk és elmegyünk a dokihoz tablettát iratni mert az fontos. Később, amikor 3 hónapja "nem hivatalosan" kerülgették egymást egy fiúval, "spontán" eszembe jutott, hogy épp megyek a nőgyógyászhoz, gyere velem. Persze a dokitól külön kértem, hogy szánjon rá fél órát biztos ami biztos, hogy én kettesben hagyhassam őket beszélgetni. Persze nem akart, de elcitáltam. Ők mindent megbeszéltek amit ilyenkor kell.
  Aztán pár hónap múlva egyszer csak odajött hogy, " emlékszel mit mondott a nőgyógyász amikor...", -mondtam, hogy: "persze menni kell tablettáért meg rutinvizsgálatra ha megvolt az első." "Na hát itt az idő" - válaszolta. Erre én (próbáltam halál nyugodt maradni), "oké, akkor megbeszélem az időpontot!"
  Persze még próbálkoztam volna, hogy "Minden rendben volt?, Milyen volt az első? Úgy alakult ahogy elképzelted?", de persze leintet, hogy azért ezt most ne! Persze, ezt csak később értettem meg, mert neki magának is meg kellett emésztenie, helyére kellett tennie ezt az élményt, és ma már visszagondolva röhögve beszélgetünk ilyesmiről is, mert csak az az egy-két hét kellett hogy megérjen a dolog.
  Már egy éve együtt van azzal a fiúval, kiegyensúlyozott biztos kapcsolata van (sok barátnőjével ellentétben, akiket együtt sajnálunk, mert a folytonos bújkálás, titkolózás és védekezés nélküli kapcsolatukat nehezen tudják fenntartani, és persze stressz vagy egyéb problémákat is okozhat nekik, de az ember nem avatkozhat más dolgába.). Persze, jó lett volna ha örökre - de legalább még pár évig - az ÉN kis csillagom maradt volna, de összegezve: mindíg az marad és rám bármikor bármiben számíthat! Szerintem az én sztorimnak ez a tanulsága, és ezért osztottam meg. Szerintem is a kis odafigyelés, a meghalgatás, a lélekben felkészülés a lényeg. Aki úgy érzi, hogy nem képes erre a saját gyereke kapcsán, az ne legyen rest vagy féltékeny valaki jobban rátermettre bízni - akivel jó viszonyt ápolnak - ezt a feladatot, nővér, nagynéni, stb., hogy a gyerek tudjon kivel beszélni, ne csak a neten felszedett valótlanságok befolyásolják a világképét!

  • Sándor Besse
   Sándor Besse 19 napja +1

   @Eva S köszi szépen a történetet. Lányom idén lesz 11 éves, kisebb elbeszélgetések már voltak vele, de a nagy felvilágosító beszélgetés még nem, mert ahogy te is írtad, sok esetben egyből tereli a témát. :)

 • Dániel Liszt
  Dániel Liszt 19 napja +1

  A videóból is kitűnik, hogy a gyermek megszületésével változik az ember sokat, hogy úgy mondjam prűdebb lesz, ahogy a mai vendég is ezt kimondta, még ha nem szó szerint is. Az információs technológia változását e téren szinte végig éltem az átlagos gyermekkori szakaszokkal. Az első ilyen szakasz, miután megtanultál viszonylag beszélni, akkor szerelmet vallasz az ellenkező nemű szülődnek, ez a 2-3 éves kor. Elmondod, hogy vele akarsz házasodni, ahogy azt kell, tudjátok. Utána van az, amit a Pál is mondott, hogy "Fújj, már megint nyáladzotok" (csók és társai), a 7-12 éves kor. Utána én olyan 12 éves találkoztam a filmes szexel, de nem pornóval. Azért, mert az egy közönséges alkohol reklám volt, Ballentine's likőrt reklámozták és a reklámfilmben volt egy jelenet, ahol egy függő nyugágyban mosolyogva voltak olyan pózban és mozdulatban a szereplők, amiből egyértelműen lejön a téma. Akkor prűd reakcióm volt rá, hogy ilyen lehet a tv-ben mutogatni kérdés kavargaott bennem. Akkoriban még megengedték, hogy a 06 90 ... telefonszámú ledér hölgyek vékony reklámcsíkjai benne legyenek az egyszerű TV műsor újságban. Utána megint eltelt egy kis idő és 16-17 évesen találkoztam először a pornóval egy hazai ilyen "szakújság" lapjaiban, amit Tutty Frutty Party nevet viselte, hogy van-e még, azt nem tudom, lehet ők is átvándoroltak az internetre, ahogy sok papírlap tette. Ehhez képest egy furcsa tény rólam, hogy a szüzességemet viszont csak abban az évben vesztettem el, mikor 30 éves lettem. Mert ahogy Pál is mondta, hogy fontos a szülői háttér és sajnos az enyém nagyon visszahűzó volt, ezáltal ezt is csak úgy lehetett megoldani, ha nem tudnak róla, ahogy azóta sok mást is. Pornó témakörét szoktam nézni, mert tuti mindenki, csak valaki nem vallja be. Bemutatja a pornó a szex minden vállfaját, de nem mindent támogatok ebből. Példának hozom az Animal szexet, az szerintem állatkínzás, azt még a leendő párom kérésére/könyörgésére sem tenném meg. Ha meg túlságosan rágná a fülem miatta, akkor már nem lenne a párom.

 • Mariann Komives
  Mariann Komives 19 napja +1

  Nagyon jó téma!

 • Hajni Fehérné Solti
  Hajni Fehérné Solti 19 napja +22

  Nekem egészségügyis létemre nem okozott soha problémát ezekről a dolgokról beszélni, és ajánlom, hogy mindenki őszintén és minél részletesebben beszéljen a gyerekével. Megelőzve ezzel egy csomó lelki traumát és betegséget. És ne legyen elrettentő, mert a szex az jó dolog.😃

 • Grúsenyka
  Grúsenyka 19 napja +12

  Marcell nagyon éretten beszélt a témáról, sok-sok felnőttnél érettebben és szabadabban, felszabadító volt őt hallgatni. Bárcsak minden felnőtt ilyen érett lenne.

 • Éva Szűcs
  Éva Szűcs 19 napja +2

  Ez a könyv nekünk is megvan. Kb. elsős koromban anyukám ennek segítségével magyarázta el nekem a dolgokat, mert az iskolában egyik fiú odakiabálta a másiknak, hogy "persze, nem áll fel neki". Nem értettem, mit jelent, otthon megkérdeztem... Évekkel ezelőtt egy reggeli műsorban pedig Soma ajánlotta. Most 7 éves a kisfiam, még nem vettük elő.